Wednesday, 3 July 2024, 6:25 PM
Site: Система електронного забезпечення навчання ЗНУ
Course: Біологія індивідуального розвитку (ОП Біологія, ОС Бакалавр) (Ткач Є.В) (BIR)
Glossary: Глосарій
Б

Базальний

відноситься до основи, розташований біля основи, звернений до неї, наприклад базальний кінець клітини, базальні тільця тощо.

Бластодерма (зародковий диск)

шар однотипних клітин, що утворюється у результаті поверхневого дроблення яйця та розташовується на жовтку. На черевному боці зародка бластодерма утворює поздовжнє потовщення – зародкову смужку. З клітин бластодерми, які розташовуються між поверхневим шаром і жовтком, утворюється зачаток ентодерми. З цього моменту бластодерма стає ектодермою.

Бластомери

клітина зародка, що утворюється в результаті дроблення заплідненої яйцеклітини – зиготи.

Бластопор

отвір, за допомогою якого порожнина двошарового зародка з’єднується із зовнішнім середовищем. У первинноротих тварин (черви, молюски, членистоногі) бластопор перетвориться у рот, у вторинноротих (плечоногі, голкошкірі, хордові) на місці бластопору утворюється анальний отвір, а на передньому кінці тіла формується ротовий отвір.

Бластоцель

первинна порожнина тіла тварини на стадії бластули, яка не має власних стінок. Утворюється між бластомерами.

Бластула

фаза зародкового розвитку багатоклітинних тварин, якою завершується процес дроблення. Утворюється одношаровий зародок, який має форму диска або порожнистої кулі, у якій розрізняють бластодерму і бластоцель, який заповнено рідиною.