Wednesday, 3 de July de 2024, 18:26
Sitio: Система електронного забезпечення навчання ЗНУ
Curso: Біологія індивідуального розвитку (ОП Біологія, ОС Бакалавр) (Ткач Є.В) (BIR)
Glosario: Глосарій
Р

Регенерація

відновлення організмом втрачених або пошкоджених органів та тканин, а також відновлення цілого організму з його частин. Регенерація клітин і тканин буває фізіологічна (природний процес оновлення) і репаративна (відновлення після ушкодження).

Редукційне (полярне) тільце

утворюється у процесі оогенезу в результаті першого та другого мейотичного поділу. Полярне тіло має гаплоїдний набір хромосом.

Ріст

збільшення маси індивіда, його органів (частин), що відбувається внаслідок збільшення числа та розмірів клітин і неклітинних утворень; у рослин нерідко триває все життя, у тварин зазвичай обмежений у часі та регулюється головним чином гормонами. Має добову, сезонну та іншу ритмічність; може відбуватися з неоднаковою швидкістю у різних органів та змінювати пропорції тіла особини; в цьому значенні ріст, як чисто кількісний процес, протиставляється розвитку.

Розвиток

незворотний, закономірно спрямований процес взаємопов’язаних кількісних та якісних змін особини з моменту народження до її смерті. Розрізняють розвиток зародковий, або ембріональний та постембріональний розвиток; прогресивний (з розвитком нових органів і систем) і регресивний (із зникненням окремих органів і їх систем, наприклад, з редукцією органів у паразитичних червів) розвиток; прямий та непрямий розвиток.

Розмноження

відтворення собі подібних, що забезпечує безперервність і спадкоємність життя з її видовою специфікою та загальною фізико-хімічною єдністю. Характерна та обов’язкова властивість усього живого. Розрізняють безстатеве, включаючи вегетативне та статеве розмноження. У деяких груп живого відбувається чергування статевого та безстатевого розмноження.

Розмноження безстатеве

виникнення двох і більше особин в результаті поділу або брунькування одноклітинних та інших нижчих організмів, а також внаслідок спороутворення та відокремлення групи соматичних клітин, здатних до подальшого самостійного існування.

Розмноження вегетативне

розвиток нової особини або частини колонії з частинки материнського організму. Розрізняють брунькування (гідра прісноводна) та фрагментацію, в ході якої з частини тіла регенерує самостійна особина (моськи зірки, черви). Множинне брунькування без відділення від батьківських особин (корали) призводить до утворення колоній. Вегетативне розмноження широко поширене у рослин та тварин (кишковопорожнинних, губок, плоских і деяких кільчастих червів). До вегетативного розмноження відносяться також штучні його форми – живцювання та прищеплювання.

Розмноження статеве

розвиток нової особини, як правило, з зиготи, що утворюється від злиття жіночих і чоловічих статевих клітин, тобто в результаті запліднення. Характерно для всіх еукаріот. До статевого розмноження відносять також партеногенез та його різновиди.