ФЕНІЛАЛАНІН, L-β-ФЕНІЛ-α-АМІНОПРОПІОНОВА КИСЛОТАнезамінна амінокислота. Входить до складу майже всіх природних білків (крім
протамінів), зустрічається в організмах у вільному стані. Біохімічний
попередник у біосинтезі Ф. у рослин і мікроорганізмів - фенілпіровиноградна кислота.
Потреба у Ф.
зростає при відсутності у їжі тирозину. При нормальному обміні Ф. через
тирозин перетворюється в ДОФА (диоксифенілаланін), меланіни, адреналін,
норадреналін. Порушення ферментативного гідроксилювання внаслідок генетично
обумовленого дефекта призводить |
ФЕРИТИНскладний білок (металопротеїд), молекула якого містить трьохвалентне залізо. Виявлений в печінці, селезінці, кістковому мозку і слизовій кишківника ссавців. Здійснює запасання і мобілізацію феруму в організмі (Ф. і функціонально зв'язаний з ним гемосидерин містить біля 25% всього Fe організму). Ф. виявлений також у безхребетних (молюсків), рослин і грибів. Ф. - найбагатші Fe сполуки живих організмів (молекула Ф. містить ~ 4500 атомів Fe). На відміну від гемопротеїдів Fe не входить до складу гему у Ф., а представлено залізовмістимою сполукою (FeO.OH)18 (FeO.OPO3.H2). Білкова частина Ф. - апоферменти - складається із 24 ідентичних субодиниць. Апоферитин поглинає надлишок Fe, який всмоктується з кишківника і транспортується в печінку ін. органи трансферином. Накопичене Ф. залізо використовується для синтезу гемоглобінів, цитохромів та інших сполук. |
ФЕРМЕНТАТИВНИЙ КАТАЛІЗ, БІОКАТАЛІЗвибіркове прискорення хімічних реакцій, які відбуваються в живому організмі, під впливом ферментів. Заснований на зниженні енергетичного бар'єра(т. зв. енергії активації) за рахунок утворення проміжних комплексів ферменту з субстратом. Відрізняється від не біологічного каталізу високою ефективністю (підвищення швидкості реакції аж до 1010-1012-кратної), суворою вибірковістю і спрямованістю дії (субстратної і реакційної специфічності), а також доступністю до тонкої і точної регуляції (активність фермента може збільшуватися або зменшуватися в залежності від умов, у яких відбувається реакція). Ці особливості обумовлені будовою і властивостями білкової молекули ферментів. У ній містяться унікальні за своєю структурою активні центри і регуляторні ділянки. В активному центрі відбувається зближення реагуючих речовин (субстратів, кофакторів), їх упорядкована орієнтація відносно один одного і молекули фермента, так звана індукована відповідність. Послідовні перетворення реагентів відбуваються у складі фермент-субстратного комплексу енергетично вигідним шляхом. При Ф.к. хімічне перетворення може складатися із ряду проміжних стадій. Важливу роль у Ф.к. відіграє алостерична регуляція. Вивчення тонких механізмів Ф.к. засвідчило, що в їх основі лежать ті ж закони і принципи, на яких засновані звичайні хімічні реакції. Розроблені моделі Ф.к. для окремих класів ферментів. Єдина теорія Ф.к. не розроблена, бо механізми перебігу ферментативних реакцій складні і різноманітні, залежать від великого числа змінних величин і в ряді випадків не піддаються математичному опису. |
ФЕРМЕНТИ, ЕНЗИМИвисокоспеціалізовані білкові сполуки, які є біокаталізаторами біохімічних процесів, прискорюють протікання хімічних реакцій в живих організмах. Вони синтезуються клітинами організму. |
ФІБРИЛИнитєвидні структури цитоплазми. Виконують у клітині рухливу і скелетну функції. Складаються з протофібрил. Скорочувальні Ф. містять білок-актин, спеціальні Ф. м'язових клітин мають також міозин. Міофібрили змінюють свою структуру в процесах скорочення і розслаблення. Тонофібрили (деякі з них містять кератин) надають клітинам пружності та жорсткості. |
ФІБРИЛЯРНІ БІЛКИбілки, поліпептидні ланцюги яких розташовуютьсяупорядковано відносно одної вісі. Утворюють довгі волокна (фібрили) або шари. Стійкі до дії протеолітичних ферментів. До Ф.б. відноситься основні структурні білки сполучної тканини колаген і еластин, кератини волосся і рогових утворень, фіброїн натурального шовку. Вони надають тканинам і структурам жорсткості, міцності, еластичності. Фібрилярні білкові структури виявляються як у середині клітин (міофібрили, кератини), так і поза клітинами (колагенові волокна, шовк). Конформації основних типів Ф.б. належать до структур типу α-спіралі (α-кератин), складчатого шару (β-кератин, фіброїн) або суперспіралі (колаген). Різноманітність молекулярних структур Ф.б. забезпечується також за рахунок різниць в упаковці ланцюгів. Деякі глобулярні білки можуть перетворюватися у фібрилярну форму (наприклад, при денатурації), а з Ф.б. за певних умов можуть утворюватися глобулярні структури. |
ФІБРИНбілок, який утворюється з фібриногену плазми крові під дією ферменту тромбіна; кінцевий продукт згортання крові, структурна основа тромб. Утворюється у декілька стадій. Спочатку під дією тромбіна відα-ланцюгів фібриногена послідовно відщеплюються два фібринопептиди А і від β-ланцюгів - два фібринопептиди Б. Потім відбувається спонтанна полімеризація утворених фібрин-мономерів у згустки, які стабілізуються згортаючим фактором ХІІІа у міцний фібринполімер, здатний виконувати кровозупинну функцію. Молекулярні аномалії фібриногена (часто вроджені) у людей викликають до порушення однієї із стадій перетворення фібриногена у Ф., що порушує згортання крові і проявляється кровоточивістю. |
ФІБРИНОГЕНскладний білок (глікопротеїн) плазми крові. Важливий компонент системи згортання крові (фактор 1). Складається з двох однакових сполучених дисульфідними зв'язками субодиниць, кожна з яких представлена трьома поліпептидними ланцюгами (α, β, γ), також сполученими між собою дисульфідними мостиками. Під дією тромбіна Ф. перетворюється у фібрин. Біосинтез здійснюється переважно в клітинах печінки. Вміст у плазмі крові здорової людини 300-500 мг%. Препарати Ф. застосовують у медицині. |
ФІБРОЇНфібрилярний білок із групи склеропротеїнів. Складає основну масу (біля 2/3) натурального шовкового волокна і павутини. Являє собою в'язку сироподібну рідину, яка твердне на повітрі в міцну нерозчинну нитку. Волокна шовку складаються з 2 елементарних ниток Ф., обгорнутих оболонкою з іншого білка - серицину. Ф. містить велику кількість гліцину, аланіну, серину, тирозину. Вторинна структура Ф. (типу складчастого шару) утворюється за рахунок антипаралельного розташування пептидних ланцюгів і підтримується міжмолекулярними водневими зв'язками. |
ФЛАВІНАДЕНІНДИНУКЛЕОТИД, ФАД, РИБОФЛАВІН-5-АДЕНОЗИНДИФОСФАТкофермент багатьох флавінозалежних дегідрогеназ. Поширені у живих організмах. Молекула Ф. складається з аденозин-5/-фосфату і ФМН. Вмістимі Ф. флавопротеїди входять до складу дихального ланцюга. Основна функція Ф. - окиснення відновленого НАД. У якості коферментів оксидаз D- і L-амінокислот відновлені Ф. і ФМН можуть безпосередньо взаємодіяти з молекулярним киснем з утворенням пероксид гідрогену. Ф. синтезується з ФМН і АТФ під впливом аденілтрансферази. |
ФЛАВІНМОНОНУКЛЕОТИД, ФМН, РИБОФЛАВІНФОСФАТ5'-фосфатний етер рибофлавіну (вітаміну В2), кофермент деяких флавінзалежних дегідрогеназ (оксидаз L-амінокислот, НАД.Н і НАДФ.Н - дегідрогеназ та ін.), що містяться в усіх живих клітинах. Ізоалаксазинове кільце Ф. здатне піддаватися оборотному окисненню - відновленню, приєднуючи 2 атоми Гідрогену від відновлених нікотинамідних коферментів або окиснювальних субстратів. Ф. синтезується з вільного рибофлавіну і АТФ під впливом флавокінази. Ф. - попередник іншого флавінового коферменту флавінаденіндинуклеотиду (ФАД). |
ФОЛАЦИН, ФОЛАТИН, ВІТАМІН Всгрупа водорозчинних сполук, молекули яких містять птеридинове ядро, залишки параамінобензойної і глутамінової кислот. Найпоширеніші у природі: фолієва кислота (птероїлглутамінова кислота) і її поліглутамати. Наявний в усіх тваринних тканинах, рослинах і у мікроорганізмах. Тварини і людина не синтезують Ф. і повинні одержувати його з їжею; може синтезуватися мікрофлорою кишківника. Відновлена форма фолієвої кислоти - тетрагідрофолієва кислота - і її похідні беруть участь як коферменти у ферментативних реакціях переносу одновуглецевих фрагментів (СН3-, -СН2-, -СНО та ін.) при обміні амінокислот (серину, гліцину, гістидину), біосинтезі метіоніну, пуринових і піримідинових основ. Нестача Ф. в організмі веде до порушення росту і розвитку макроцитарної анемії. багаті Ф. свіжі овочі, полуниці, печінка, дріжджі. Добова потреба дорослої людини - 400 мкг. Антиметаболіти Ф. (аміноптерин, аметотоптерин) мають цито- і канцеростатичні властивості і діють як імунодепресанти при трансплантації органів. |
ФОЛІТРОПІН, ФОЛІКУЛОТРОПІН, ФОЛІКУЛО-СТИМУЛЮЮЧИЙ ГОРМОНгонадотропний гормон хребетних. Виробляється базофільними клітинами передньої частини аденогіпофіза. Стимулює розвиток фолікул до настання овуляції у самок, сперматогенез, посилює секрецію статевих стероїдів (естрогенів, андрогенів), підвищує чутливість статевих залоз до лютропіну. глікопротеїд, побудований із α-, β-субодиниць. Діє спільно з лютропіном. Регуляція синтезу і секреції Ф. здійснюється рилізинг - гормоном фоліберином, який виробляється гіпоталамусом, а також вмістом у крові андрогенів і естрогенів. |
ФОСФАТАЗИферменти класу гідролаз. Каталізують реакції гідролізуестерів фосфатної кислоти. Ф., які розщеплюють диетери фосфатної кислоти (наприклад, нуклеази), відносять до дифосфатаз. Ф. поширені в усіх живих клітинах і відіграють важливу роль у регуляції обміну фосфорильованих сполук, а також у підтриманні відповідного рівня фосфату. В залежності від величини оптимуму рН дії ферментів розрізняють кислі Ф. і лужні Ф. Визначення їх активності у сироватці крові людини і тварин використовують для діагностики деяких захворювань. |
ФОСФАТИДИ, ФОСФОЛІПІДИскладні ліпіди, в молекулах яких присутній залишок фосфатної кислоти. Ф. - естери
фосфатної кислоти і гліцеролу або аміноспирту сфінгозину, які за допомогою
етерного або амідного зв'язку сполучені з залишками насичених і ненасичених
жирних кислот. До важливих Ф. належать: фосфатидилетаноламіни, фосфатидилхоліни,
фосфатидилгліцероли, фосфатидилсерини, дифосфатидгліцероли (кардіоліпіни),
фосфатидилінозити. Входять до складу клітинних і субклітинних структур тварин,
рослин, мікроорганізмів. Наявність полярних і неполярних угрупувань у молекулах
Ф.
обумовлює своєрідні фізико-хімічні властивості і специфічну роль Ф. у
побудові і функціонуванні біологічних мембран. Основну роль у біосинтезі Ф.
виконують цитидинові нуклеотиди, за допомогою яких будуються фосфодиетерні
зв'язки. Біосинтез здійснюється переважно у печінці, тканинах кишківника, нирках,
м'язах, у менших кількостях - у мозку. Катаболізм Ф. відбувається під впливом ліпаз (фосфоліпази А1, А2, С, D), що кталізують специфічне розщеплення естерних і фосфодиетерних зв'язків. |
ФОСФАТИДИЛХОЛІНИ, ЛЕЦИТИНИ, ХОЛІНФОСФАТИДИприродні сполуки із групи фосфатидів (клас ліпідів), естери холіну і
дигліцеридфосфатних (фосфатидових) кислот. Багатогранність молекулярних форм Ф. визначається будовою і складом залишків
жирних кислот. Поширені в організмах тварин (в еритроцитах, спермі, мозку,
яєчному жовтку; багаті Ф. органи з високою інтенсивністю обміну - печінці, серцевому
м'язі), рослин (в бобах сої, насінні соняшнику, пророщеному зерні пшениці).
Поряд з іншими фосфатидами Ф. входить до складу біологічних мембран. Біосинтез Ф. відбувається при фосфорилюванні холіну під впливом холінкінази, холінфосфатцитидинтрансферази. В організмі можливий перехід фосфатидилетаноламінів у Ф. |
ФОСФАТИДОВІ КИСЛОТИ, ФОСФАТИДНІ КИСЛОТИпроміжні сполуки у метаболізмі фосфоліпідів. Зустрічаються в незначних кількостях у тваринних і рослинних тканинах. Використовують як вихідні сполуки в хімічному синтезі багатьох груп фосфоліпідів. |
ФОСФАТИЛЕТАНОЛАМІНИ, КЕФАЛІНИ, КОЛАМІН-ФОСФАТИДИприродні сполуки із групи фосфатидів (клас ліпідів). Естери етаноламіну (коламіну) і дигліцеридфосфатних (фосфатидових) кислот, які різняться за складом жирних кислот. Найчастіше зустрічається пальмітинова, стеаринова, олеїнова і полієнові С20-С22 кислоти. Містяться у деяких тваринних і рослинних тканинах, мікроорганізмах; багата Ф. нервова тканина. Поряд із фосфатидилхолінами Ф. - основні ліпідні компоненти біологічних мембран. Етаноламін, надходячи з їжею або будучи синтезований із серину і гліцину фосфорилюється АТФ у присутності етаноламінфосфокінази з утворенням фосфорилетаноламіну, який, взаємодіючи з цитидинтрифосфатом під впливом етаноламінфосфатцитидилтрансферази, утворює цитидиндифосфатетаноламін. |
ФОСФОЛІПАЗИферменти класу гідролаз. Каталізують гідроліз фосфогліцеридів. У залежності
від місця дії на фосфогліцерид розрязняють Ф. А, В, С, D. |
ФОСФОПРОТЕЇДИ, ФОСФОПРОТЕЇНИскладні глобулярні білки. Містять фосфатні групи, приєднані до залишків серину і треоніну поліпептидного ланцюга. Поширені у живих організмах, беруть участь у регуляції активності ядра, окиснювальних процесах у мітохондріях, транспорті йонів в клітині. До Ф. належать казеїн молока і вітелін яєчного жовтка, іхтулін ікри риб, деякі ферменти (фосфоглюкомутаза, пепсин, окремі фосфатази). |
ФОСФОРИЛАЗИферменти класу трансфераз. Каталізують реакції фосфоролізу оліго- і поліцукоридів, а також нуклеозидів з утворенням монофосфорних етерів цукрів. Беруть участь у регуляції розпаду ("мобілізації”) запасних вуглеводів: глікогену і крохмалю; утворений при цьому глюкозо-1-фосфат залучається у численні реакції обміну речовин і енергії. |
ФОСФОРИЛЮВАННЯвключення в молекулу залишку фосфатної кислоти. У живих клітинах здійснюється ферментами класу трансфераз (кіназами, фосфомутазами, фосфорилазами). Відіграє важливу роль в обмінних процесах, оскільки багаточисленні сполуки вступають у реакції обміну речовин лише у фосфорильованій (активованій) формі. Каталізоване протеїнкіназами Ф. білків (зокрема, ферментів) виконує регуляторну функцію. Важливе значення в енергетиці живої клітини має Ф. АДФ з утворенням АТФ, яке відбувається під впливом поліферментної системи за рахунок окиснення низькомолекулярних сполук киснем у дихальному ланцюзі (окиснювальне фосфорилювання) або в анаеробних умовах (наприклад, гліколітичне фосфорилювання). Енергія, акумульована у вигляді високоенергетичних зв'язків АТФ, використовується організмом для руху, синтезу необхідних речовин і т.п. У фотосинтезуючих організмів Ф. АДФ з утворенням АТФ може також відбуватися при фотосинтезі (фотофосфорилювання). |
ФОСФОТРАНСФЕРАЗИтеж саме, що кінази. Крім того, до Ф. відносять ферменти, які каталізують внутрімолекулярний перенос фосфатного залишку. |
ФРУКТОЗА, ФРУКТОВИЙ ЦУКОР, ЛЕВУЛОЗАмоноцукрид із групи гексоз (кетогексоз). Поширена в природі. У вільному вигляді міститься в зелених частинах рослин, плодах, меді (понад 50%), у фуранозній формі (у водних розчинах міститься в піранозній формі) входить до складу олігоцукоридів (мелецитози, біфуркози, рафінози, стахіози), поліцукридів (інулін, флеани, бактеральні левани). Бере участь у підтриманні тургору рослинних клітин. Фосфати D-Ф. (фруктозо-1,6-дифосфат, фруктозо-6-фосфат) - проміжні продукти темнової фази фотосинтезу, гліколізу, спиртового бродіння. Ф. значно солодша від інших цукрів. Використовують у харчовій промиловості і медицині. |
ФУРАНОЗИциклічні форми моноцукоридів. Містять п'ятичленний тетрагідрофурановий цикл. У водних розчинах концентрація фуранозних форм моноцукоридів незначна. Здатність утворювати фуранозний цикл помітно виражена у D-рибози. Глікозиди, в яких вуглеводна частина представлена Ф., називаються фуранозидами. До назви моноцукоридів, що існують у формі Ф., додається закінчення ...фураноза (наприклад, глюкофураноза - глюкоза у формі Ф). |