Thursday 4 July 2024 00:18 AM
Сайт: Система електронного забезпечення навчання ЗНУ
Курс: Біохімія 102 хімія (Біохімія 102 хімія )
Глосарій: Глосарій
Х

ХОЛІН

гідроксид триметил-β-оксіетиламонію. присутний в тканинах тварин, рослин і в мікроорганізмах. Входить до складу фосфоліпідів, ацетилхоліну.

Донор метильних груп у біохімічних реакціях метилювання (наприклад, при біосинтезі метіоніну). Має виражену ліпотропну дію, запобігає розвитку жирової інфільтрації печінки і може синтезуватися в організмі із серину. Біосинтез холіну у тварин обмежений, тому основне його джерело корми. Нестача Х. у поєднанні з білковою нестачею може викликати жирову дегенерацію печінки і стати причиною розвитку цирозу. Багато Х. у м'ясі, рибі, соєвій муці.

ХОЛІНЕСТЕРАЗИ

ферменти класу гідролаз. Каталізують гідролітичне розщеплення етерів холіну. Найбільше біологічне значення має ацетилхолінестераза. У сироватці крові, печінці, підшлунковій залозі та ін. органах і тканинах тварин і людини, а також у зміїній отруті містяться "псевдохолінестерази” - неспецифічні Х., які руйнують похідні холіну значно швидше за ацетилхолін.

ХОНДРОЇТИНСУЛЬФАТИ, ХОНДРІТИНСУЛЬФАТНІ КИСЛОТИ

сульфатовані мукополіцукориди (глюкозаміноглікани), які входять до складу сполучної тканини (хрящів, сухожилля).

ХОРІОНІЧНИЙ ГОНАДОТРОПІН, ХОРІАЛЬНИЙ ГОНАДОТРОПІН, ХГ, ХГТ

гормон, що виробляється ворсинками хоріона і плацентою приматів. Робить трофічний вплив на інплантоване яйце і прилягаючі тканин, стимулює розвиток і секреторну активність жовтого тіла, підтримує його функцію при вагітності аж до повного формування плаценти, частково бере участь урегуляції біосинтезу естрогенів у плаценті, сприяє взаємному пертворенню естрогенів і андрогенів. За хімічною природою - глікопротеїд. За біологічними властивостями Х.г. близький до лютенізуючого гормону гіпофіза. Вважають, що фактор аденогіпофіза - плацентотропін - регулює утворення Х.г. у плаценті.

ХОРІОНІЧНИЙ СОМАТОМАМОТРОПІН, ХОРІОМАМОТРОПІН, ХСМ, ПЛАЦЕНТАРНИЙ ЛАКТОГЕН

гормон, який продукується трофобластами плаценти людини. Володіє лактогенною і незначною ростовою активністю, лютеотропною дією. Затримує в організмі Нітроген, натрій, фосфор, кальцій. За хімічною природою - пептид. Секреція Х.с. розпочинається з 6-того тижня вагітності і різко збільшується в останньому триместрі (досягає за добу 1 г при концентрації в крові біля 500-800 мкг%). За структурою, біологічною і імунологічною властивостями Х.с. подібний до гормону росту.

ХРОМАТИН

нуклеопротеїдні нитки, з яких складаються хромосоми клітин еукаріот. Термін ввів В. Флемінг (1880). У цитології під Х. розуміють дисперсний стан хромосом в інтерфазі клітинного циклу. Основні структурні компоненти Х. - ДНК (30-45%), гістони (30-50%) і негістонові білки (4-33%). На електронних мікросвітлинах Х. нагадує намисто діаметром біля 10 нм. Вищі порядки структурної організації Х. (хромосоми) утворюються з лінійного пучка елементарних ниток Х. - нуклеосоми - за рахунок суперспіралізації, утворення петель прикріплення до "осьового скелету” з негістонових білків. У цих процесах беруть участь гістони, йони металів і т.д. Відмінності між активним і неактивним Х. пов'язують перш за все з відмінностями складу і зі структурними переходами останнього (головним чином щільністю упаковки).

ХРОМОПРОТЕЇНИ

складні кольорові білки. Містять у своєму складі простетичну групу, яка визначає спектр поглинання хромопротеїну і. отже, його колір. У залежності від структури простетичної групи Х. розділяють на гемопротеїни, флавопротеїни, ретиніліденпротеїни, фікобіліни і т.д. Х. приймають участь у процесах, пов'язаних з перетворенням або переносом енергії (дихання, фотосинтез, зір).

Ц

ЦЕЛЮЛАЗА

фермент класу гідролаз. Каталізує гідроліз β-1,4-глікозидних зв'язків в целюлозі з утворенням глюкози або дицукориду целобіози. Міститься у пророщеному зерні, грибах, у багатьох бактеріях. Здатність жуйних тварин перетравлювати клітковину обумовлена наявністю в їх передшлунках (головним чином у рубці) симбіотичних мікроорганізмів, що містять Ц. Ц. використовується для видалення целюлози з харчових продуктів, а також для перетворення целюлози в цукор.

ЦЕЛЮЛОЗА, КЛІТКОВИНА

основний поліцукорид клітинних стінок рослин і деяких безхребетних (асцидії); один з найпоширеніших природних полімерів. Із 30 млрд. т Карбону, які вищі рослини щорічно перетворюють в органічні сполуки, біля 1/3 припадає на Ц. Лінійні молекули Ц. побудовані із 1,4-зв'язаних залишків β-D-глюкози і здатні утворювати високоупорядковані надмолекулярні структури, внаслідок чого Ц. не розчиняється у воді.

Вміст Ц. у бавовні досягає 98%, а деревини - 50%. У клітинних стінках пучки молекул Ц. утворюють мікрофібрили, що відіграють роль армуючого матеріалу. Біосинтез Ц. у вищих рослин здійснюється нарощуванням залишків глюкози з уридиндифосфатглюкози або гуанозиндифосфатглюкози на молекулу целюлози - "затравки”. Для розщеплення Ц. до глюкози (Ц. не гідролізується звичайним гідролітичним ферментом шлунково-кишкового тракту ссавців) необхідна дія двох ферментів - целюлази, яка викликає утворення целобіози, і целобіази, що гідролізує цей димер до глюкози.

ЦЕРЕБРОЗИДИ

природні органічні сполуки із групи гліколіпідів.

Вуглеводна частина молекули Ц. представлена глюкозою або галактозою, ліпідна - N-ацильованою насиченою або ненасиченою жирною кислотою, аміноспиртом сфінгозином (або його гомологом).

Міститься у більшості клітинних мембранах тварин, найбільша кількість виявлена у білій речовині мозку і в мієлінових оболонках нервів. Біосинтез Ц. відбувається шляхом перенесення залишку цукру від уридинфосфогексози на сфінгозин з подальшим ацилюванням ацилкоферментом А. Біологічна роль Ц. остаточно не з'ясована. Зауважено скупчення Ц. у різних органах (мозку, селезінці, печінці) при низці важких психічних захворюваннях. Ц. - найбільш імуннореактивні сполуки мозку.