МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Математичний факультет

Кафедра програмної інженерії

 

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Декан математичного факультету

  ____________         Гоменюк С.І.

       (підпис)                             (ініціали та прізвище)

«______» ________________2016

 

 

 

 

ОСНОВИ ІНТЕРНЕТ ТЕХНОЛОГІЙ

 

РОБОЧА ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

 

 підготовки бакалаврів

 

спеціальності   113 – Прикладна математика

 

 

 

Укладач доцент кафедри програмної інженерії, к.т.н., Мухін В.В.

 

Обговорено та ухвалено

на засіданні кафедри математичного моделювання

 

 

Протокол №__1__ від  “_25_” __08__2016 р.

Завідувач кафедри____________________

_____________________А.О. Лісняк__

       (підпис)                       (ініціали, прізвище )

Ухвалено науково-методичною радою

математичного факультету

 

 

 

Протокол №_1_від  “_01_” ___09___2016 р.

Голова науково-методичної ради математичного факультету

____________________П.Г. Стєганцева_

         (підпис)                           (ініціали, прізвище )

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 рік


1. Опис навчальної дисципліни

Найменування показників

Галузь знань,

спеціальність, освітня програма, рівень вищої освіти,  

Характеристика навчальної дисципліни

денна форма навчання

заочна форма навчання

Кількість кредитів - 3

Галузь знань

11 - Математика та статистика

Нормативна

Загальна кількість годин - 90

Спеціальність

113 – Прикладна математика

Рік підготовки:

 1-й

 -

Лекції

Тижневих аудиторних годин для денної форми навчання:

аудиторних – 3,

самостійної роботи студента – 4,5

 

Рівень вищої освіти: бакалаврський

 

12год.

 

Лабораторні

24 год.

-

Самостійна робота

54 год.

-

Вид контролю:

залік

 

 

2. Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни «Основи Інтернет технологій» є сформувати у студентів систему знань, умінь та навичок, необхідних для ефективного використання сучасних інформаційних технологій у своїй майбутній професійній діяльності, для управління навчальним процесом, для формування елементів інформаційної та загальної культури студентів, для гуманізації навчального процесу, інтеграції навчальних предметів і диференціації навчання, надання навчальній діяльності дослідницького, творчого характеру. Розкрити значення Інтернету в загальній і професійній освіті людини, його вплив на науково-технічній і соціально-економічний розвиток суспільства.

Забезпечити ґрунтовне оволодіння студентами основними засобами і технологіями створення документів для WEB, теоретичною і технічною базою, можливими напрямками використання.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

·       Мову HTML(XHTML)

·       Таблиці стилів CSS

·       Мову JavaScript

·       Базові основи серверного web-програмування (CGI);

вміти:

·     Свідомо і кваліфіковано працювати з мережею Internet.  

·     Користуватись програмними засобами, призначеними для роботи в Internet та додатками для Internet.

·     Підбирати і встановлювати необхідне системне програмне забезпечення для роботи в Internet і розробки WEB-сторінок.

·     Створювати власні WEB-сторінки, комерційні реклами, сайти й розміщувати їх в мережі Internet.

·     Самостійно освоювати новітні засоби і технології створення WEB-сторінок.

Міждисциплінарні зв’язки.

Дисципліна «Основи Інтернет технологій» є своєрідним вступом до спеціальності, що передбачає здобуття необхідних базових теоретичних та практичних знань і викладається до вивчення спеціальних дисциплін професійного спрямування.

 

3. Програма навчальної дисципліни

Розділ 1. Мережа Internet. Мова HTML (XHTML)

 

ТЕМА 1. Основи функціонування мережі Internet

 

Історія появи Internet.  Всесвітня павутина – Word Wide Web. Гіпертекстові системи. Розвиток HTML, специфікації. Питання межбраузерної сумісності. W3 C. Редактори web-сторінок.  Оглядачі web-вмісту.

 

ТЕМА 2. Мова HTML (XHTML)

 

Структура xhtml-документа. Основні елементи і їх призначення.  Правила запису тегів і їх атрибутів в стандарті XHTML.

Форматування тексту. Класифікація тегів: лінійні і блокові елементи. Модель форматування тексту: заголовки і абзаци. Елементи <p>, <h1>-<h6>. Вирівнювання тексту в блокових елементах: атрибут align.  Класифікація тегів: логічне і фізичне форматування. Теги фізичного форматування: <b>, <i>. Відмінність від тегів логічного форматування <strong>, <em>. Теги фізичного форматування <font>, <u>, <sub>, <sup>. Стиль елементу: атрибут style.  Колір в HTML і CSS. Web-палітра. Підбір кольорів для веб-сторінки з використанням Photoshop.  Зміна кольору фону і кольору тексту на сторінці.

Списки.  Неврегульовані списки: елементи <ul>, <li>. Впорядковані списки: елементи <ol>, <li>.  Неврегульовані списки: атрибут type. Впорядковані списки: атрибути type, value, start. Стильове форматування списків. Списки визначень: елементи <dl>, <dd>, <dt>.  Вкладені списки.  Форматування списків: атрибути list-style-type, list-style-image, list-style-position, list-style.

Графіка в web-дизайні. Особливості форматів. Оптимізація графіки. Формати графічних файлів в Internet. Оптимізація. Тег <Img /> і його атрибути (src, alt, width, height, border). Вирівнювання зображень на сторінці: атрибути align, valign, hspace, vspace.

Гіперпосилання. Принципи навігації web-сайту. Загальні відомості про гіперпосилання. Тег <a> і його атрибути (href, target). Ергономіка, зручність навігації. Абсолютна і відносна адресація. Організація зовнішніх посилань Організація внутрішніх посилань, атрибут html-елементів id. Організація внутрішніх посилань за допомогою елементу <a>. Атрибут name. Організація «змішаного» переходу (на вказаний елемент в зовнішньому html-документі). Графічні посилання.

Таблиці. Створення простої таблиці  Атрибути тегів <table>, <tr> і <td>: border, cellspacing cellpadding. Вказівка ширини і висоти вічка: атрибути width, height.  Вирівнювання даних в таблиці: атрибути align і valign. Управління кольором фону і кольором рамок таблиці (окремого рядка, окремого вічка). Використання зображень як фон таблиці (окремого рядка, окремого вічка). Об'єднання вічок: атрибути colspan, rowspan. Теги логічної структуризації таблиць: <thead>, <tbody>, <tfoot>. Теги логічного групування стовпців: <colgroup>, <col>. Управління рамками таблиці: атрибути frame, rules.

Фрейми. Організація взаємодії між фреймами за допомогою атрибуту target елементу <a>. Зарезервовані (спеціальні) імена фреймів: _top, _parent, _blank, _self. Тег <base>. Практичне вживання фреймів: приклади і рекомендації.

Форми. Вживання форм. Розміщення елементів форми в HTML. Створення елементів форми. Кнопки: елементи Button, Submit, Reset.  Текстові поля: елементи Text, Password, File Upload, Textarea. Приховане поле форми: загальне поняття про елемент Hidden.  Прапорець: елемент Checkbox. Перемикач: елемент Radio. Список: елементи Select, Option.

Мета-теги. Кодування і символьні підстановки. Вказівка кодування тексту за допомогою тега <meta>. Мета-теги: управління примусовим оновленням web-сторінки.  Пошукові машини і каталоги. Синтаксичний аналіз веб-сторінки при індексуванні. Завдання ключових слів за допомогою мета-тегов. Хостинг, реєстрація доменного імені  Розміщення сайту в Internet. Робота з ftp-клієнтами. Реєстрація в пошукових системах і каталогах. Розміщення лічильника на web-сторінці.

 

ТЕМА 3. Таблиці стилів CSS.

 

Каскадні таблиці стилів. Введення в таблиці стилів. Можливості таблиць стилів. Специфікації CSS. Вживання таблиць стилів: способи впровадження стилів в документ, каскадність. Селектори, типи селекторів: класи, селектори-нащадки, ідентифікатори, псевдокласи etc. Псевдокласи заслань: hover, active, visited. Атрибут cursor.

Основи шрифтового дизайну. Правила форматування тексту: атрибути color, font-size, font-style, font-weight, font-family etc. Узагальнений атрибут font. Атрибути блокових елементів тексту: text-indent, text-align, text-justify,  line-height, letter-spacing, word-spacing etc.

Блокові елементи: Форматування кордонів. Відступи margin, padding. Атрибути стилю display, visibility, float, overflow.

Управління фоновим кольором і малюнком. Відносне і абсолютне позиціювання. Атрибути position, left, top, right, bottom.

 

 

Розділ 2. Створення сторінок за допомогою HTML5 і CSS3, web-програмування

 

ТЕМА 4. Створення сторінок за допомогою HTML5 і CSS3.

 

Структура HTML5 документа. Нові теги завдання структури: <header>, <nav>, <section>, <article>, <aside>, <footer>. Доступність нових тегов в сучасних браузерах. Відображення нових тегів в застарілих браузерах. Html5 – конкурент Flash. Вставка відео на сторінці за допомогою тега <video>. Вставка аудіо на сторінці за допомогою тегу <audio>. Створення зображень і анімації за допомогою тегу <canvas>.  Використання SVG формату.

Нові елементи форм. Нові властивості: CSS3. Робота з фоном: створення градієнтів, зміна розмірів фону – властивості background і background-size. Робота з кордонами: краї, що округляють, в блоків – властивості border-radius. Завдання напівпрозорій елементам сторінок – властивість opacity. Повна підтримка селекторів CSS.

Розгляд нових API для управління даними на сторінці (доступно в скріптових мовах, наприклад Javascript, теоретичні відомості). Малювання 2d-картінок в реальному часі. Контроль над програванням медіа файлів, який може використовуватися, наприклад, для синхронізації субтитрів з відео. Зберігання даних в браузері.  Drag-and-drop: перетягання елементів на сторінці. Робота з мережею: робота з базою даних, а так само з локаціями. MIME.

 

ТЕМА 5. Динамічний HTML. Мова JavaScript.

 

Основні конструкції мови. Сценарії, що виконуються на стороні клієнта. Відмінності між Javascript і Java, Jscript, Ecmascript. Впровадження в HTML документи. Редактори коди Javascript. Синтаксис. Змінні і типи даних. Оператори. Введення/вивід даних. Діалогові вікна  Ухвалення рішень, вибір  Цикли.

Функції. Об'єкти. Функції: формальні і фактичні параметри.  Об'єктний тип даних, створення об'єктів, this Об'єкт Array. Властивості і методи. Об'єкти Javascript. Управління вмістом елементів (document.write (), innertext, innerhtml, insertadjacenttext і insertadjacenthtml).  Об'єкт String. Робота з рядками.

Обробка подій. Обробка подій в сценаріях. Управління стилями елементів web-сторінки. Об'єкт event і його властивості. Обробники подій за умовчанням (стандартні обробники), заборона виклику стандартного обробника. Проходження подій через елементи (властивість cancelbubble). Об'єкт Image. Управління малюнками і ролловерамі. Список, що розкривається, випадне меню.

Об'єкти Date і Math. Затримки і інтервали. Періодичний виклик функцій.  Об'єкт Date. Обробка дати і часу. Об'єкт Math. Властивості і методи. Випадкові числа.

Взаємодія подій і стилів: фільтри. Статичні фільтри. Зміна фільтру в результаті події. Ефект динаміки за допомогою періодичного виклику функцій. Динамічні фільтри.

Об'єктна модель документа (DOM). Опис DOM. Ієрархія об'єктів.  Об'єкт Navigator. Управління браузером.  Об'єкт Screen. Властивості екрану.  Переміщення по сторінках: об'єкти Location і History.  Об'єкт Window. Відкриття, переміщення і зміна розміру вікон. Колекція Frames: управління фреймами за допомогою Javascript. Знайомство з об'єктами Document і Link. Управління виділенням і текстовим діапазоном: об'єкти Selection і Textrange.

Форми. Програмування елементів форми:  Кнопки: елементи Button, Submit, Reset.  Текстові поля: елементи Text, Password, File Upload, Textarea.  Приховане поле форми: загальне поняття про елемент Hidden.  Прапорець: елемент Checkbox.  Перемикач: елемент Radio.  Список: елементи Select, Option.

Об'єкт Regexp. Правила запису регулярних виразів.  Методи об'єктів String і Regexp для роботи з регулярними виразами  Перевірка достовірності даних форми.

Cookie. Переваги і недоліки cookie. Створення, використання і видалення cookie.  Практичне вживання cookie.

Стандарт DOM, jquery. Відмінності між моделями DOM і BOM. Представлення html-документа у вигляді дерева. Об'єкти моделі DOM. Ієрархія вузлів. Властивості і методи моделі DOM. Модель подій DOM.  Зміна дерева DOM.

Бібліотека jquery. Цілі і завдання jquery.  Приклади використання. Селектори.  Атрибути  Traversing. Взаємодія з DOM. Події. Ефекти. Робота з таблицями стилів.  Практичне використання jquery.

 

ТЕМА 6. Введення в web-програмування

 

Введення в web-програмування і принципи роботи web-додатків. Обґрунтування і витоки виникнення. Відмінності серверного web-програмування від клієнтського. Цілі, завдання, напрям розвитку, коротка історія. Архітектура «клієнт-сервер». Виконання серверних сценаріїв. CGI. Взаємодія з СУБД. Принципи і етапи завантаження web-сторінки. Огляд і порівняльний аналіз існуючих серверних web-технологій:  ASP, ASP.NET, JSP, PHP, Ruby on Rails. Приклади використання серверних сценаріїв.


4. Структура навчальної дисципліни

Назви змістовних модулів і тем

Кількість годин

Денна форма

Заочна форма

усього

у тому числі

усього

у тому числі

л

с/п

лаб

сам.роб.

л

с/п

лаб

сам.роб.

 

інд.з.

 

інд.з.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Розділ 1. Мережа Internet. Мова HTML (XHTML)

Тема 1. . Основи функціонування мережі Internet.

 

2

 

-

6

 

 

 

 

 

 

Тема 2. Мова HTML (XHTML).

 

2

 

6

10

 

 

 

 

 

 

 

Тема 3. Таблиці стилів CSS.

 

2

 

6

11

10

 

 

 

 

 

 

Разом за розділом 1

 

6

 

12

27

 

 

 

 

 

 

 

Розділ 2. Створення сторінок за допомогою HTML5 і CSS3, web-програмування

Тема 4. Створення сторінок за допомогою HTML5 і CSS3.

 

2

 

6

9

 

 

 

 

 

 

 

Тема 5. Динамічний HTML. Мова JavaScript.

 

2

 

6

9

 

 

 

 

 

 

 

Тема 6. Введення в web-програмування.

 

2

 

9

 

 

 

 

 

 

 

Разом за розділом 2

 

6

 

12

27

 

 

 

 

 

 

 

Усього годин

90

12

 

24

54

 

 

 

 

 

 

 

5. Теми лекційних занять

 

з/п

Назва теми

Кількість годин

1

Тема 1. Основи функціонування мережі Internet.

2

2

Тема 2. Мова HTML (XHTML).

2

3

Тема 3 Таблиці стилів CSS.

2

4

Тема 4. Створення сторінок за допомогою HTML5 і CSS3.

2

5

Тема 5. Динамічний HTML. Мова JavaScript.

2

6

Тема 6. Введення в web-програмування, .

2

 

Разом

12

 

6. Теми лабораторних занять

 

з/п

Назва теми

Кількість годин

1

Тема 1. Розробка веб-сторінки. Форматування тексту, списки.

2

2

Тема 2. Графіка, гіперпосилання.

4

3

Тема 3 Каскадні таблиці стилів.

4

4

Тема 4. Створення сторінок за допомогою HTML5 і CSS3

4

5

Тема 5. Динамічний HTML. Мова JavaScript.

4

6

Тема 6. Виконання серверних сценаріїв, принципи і етапи завантаження web-сторінки.

6

 

Разом

24

 

7. Самостійна робота

 

з/п

Назва теми

Кількість годин

1

Тема 1. Історія появи Internet, Редактори web-сторінок.

1

2

Тема 2. Таблиці. Створення простої таблиці.

2

3

Тема 3. Відносне і абсолютне позиціювання.

3

4

Тема 4. Нові властивості: CSS3. Розгляд нових API для управління даними на сторінці (доступно в скріптових мовах, наприклад Javascript, теоретичні відомості)

8

5

Тема 5 Що таке jquery? Цілі і завдання jquery.  Приклади використання.

20

6

Тема 6. Виконання серверних сценаріїв. CGI. Взаємодія з СУБД.

20

 

Разом

54

 

Індивідуальне завдання

Індивідуальне завдання складається з двох частин: аналітичний звіт обсягом 20 сторінок (оформлений відповідно до вимог) та розробка сайту. Оформлені завдання подаються на оцінювання в електронному вигляді у СЕЗН Moodle.

 


8. Види контролю і система накопичення балів

Вид контролю

Максимальна кількість балів

Розділ 1

Захист лабораторної роботи №1

4

Захист лабораторної роботи №2

8

Захист лабораторної роботи №3

8

Контрольне  тестування рівня теоретичної підготовки

10

Разом

30

Розділ 2

Захист лабораторної роботи №4

4

Захист лабораторної роботи №5

8

Захист лабораторної роботи №6

8

Контрольне  тестування рівня теоретичної підготовки

10

Разом

30

Індивідуальне завдання

20

залік

20

Загальна сума

100

 

Критерії оцінювання кожного з проведених видів контролю:

1)       Захист лабораторної роботи відбувається після виконання завдання  та завантаження відповідного звіту до СЕЗН Moodle. Один завантажений звіт без захисту лабораторної роботи може бути оцінений не вище, ніж 50% від максимального можливого значення балів. Під час захисту студент має відповісти на питання викладача та пояснити деякі етапи виконання завдання.

2)       Контрольне тестування рівня теоретичної підготовки з розділу «Мережа Internet. Мова HTML (XHTML)» проводиться у СЕЗН Moodle та має 20 питань, які оцінюються по 1 балу. Підсумкова оцінка з цього тестування  додається загальну курсу з коефіцієнтом 0,5.

3)       Контрольне  тестування рівня теоретичної підготовки з розділу «Створення сторінок за допомогою HTML5 і CSS3, web-програмування»  проводиться у СЕЗН Moodle та має 10 питань, які оцінюються по 1 балу. Підсумкова оцінка з цього тестування  додається у загальну оцінку без змін.

4)       Захист індивідуального завдання проводиться у формі співбесіди, під час якої студент представляє виконане завдання та пояснює окремі етапи його виконання. Максимальна кількість балів, що може отримати студент
дорівнює 20.

 

 


Шкала оцінювання: національна та ECTS

За шкалою

ECTS
За шкалою

університету

За національною шкалою

Екзамен

Залік

A

90 – 100

 (відмінно)

5 (відмінно)

Зараховано

B

85 – 89

 (дуже добре)

4 (добре)

C

75 – 84

 (добре)

D

70 – 74

(задовільно)

3 (задовільно)

E

60 – 69

(достатньо)

FX

35 – 59

(незадовільно – з можливістю повторного складання)

2 (незадовільно)

Не зараховано

F

1 – 34

(незадовільно – з обов’язковим повторним курсом)

 

 

9. Рекомендована література

 

Основна:

 

1.  Глушаков С.В. Програмирование Web-страниц [Текст] / С.В. Глушаков, И. А. Жакин, Т. С. Хачиров. Харьков:Фолио, 2005. 390 с.

2.    Леа Веру Леа. Секреты CSS. Идеальные решения повседневных задач [Текст] / Леа Веру. Санкт-Петербург: Питер, 2016. 336 с.

3.    Бен Фрэйн. HTML5 и CSS3. Разработка сайтов для любых браузеров и устройств [Текст] / Фрэйн Бен. Санкт-Петербург: Питер, 2016. 272 с.

4.    Кроудер Девид. Создание веб сайта для чайников [Текст] / Девид Кроудер. Диалектика, 2016. 336 с.

 

Додаткова:

 

1.  Титтел Эд, Минник Крис HTML5 и CSS3 для чайников [Текст] / Эд Титтел, Крис Минник. М: Диалектика, 2016. 400 с.

2.  Пьюривал Сэмм. Основы разработки веб-приложений [Текст] / Сэмм Пьюривал. Санкт-Петербург: Питер, 2014. 272 с.

 

Інформаційні ресурси:

 

1.                Введение в HTML. – Режим доступу до сайту: http://www.intuit.ru/department/internet/htmlintro/

2.                Применение каскадных таблиц стилей (CSS). – Режим доступу до сайту:http://www.intuit.ru/department/internet/css/

3.                Введение в JavaScript. – Режим доступу до сайту: http://www.intuit.ru/department/internet/js/

 

 

Погоджено _____________

відділ з навчальної роботи

«_____»________________

 

 


Додаток

 

 

Доповнення та зміни до робочої програми навчальної дисципліни

 

Протокол засідання кафедри (дата та номер)

Внесені зміни

Підпис завідувача кафедри, дата