Методи експертних оцінок при груповій ухваленні рішень

Існує декілька груп обробки таких рішень:
1) Анкетні методи
2) Групова експертиза

Анкетні методи

Перевага:
1) простота;
2) можливість одночасно обхвату осіб тих, що приймають рішення;
3) використання аналітичних методів.
Недоліки:
1) не знання відношення користування анкет;
2) нерозуміння питання;
3) суб'єктивна інтерпретація анкети
4) неповна анкета.
Найбільш поширені методи анкетування .
- ранжирування
- нормування

Ранжирування

Це некритерійна оцінка. Вважатимемо, що в рамках цього методу є окремі впорядковані ранки.

Обробка. Вимоги: число рангів рівне числу ранжируванню об’ктів

1. Результат опитування заносять в таблицю опитування rij, в який кожен експерт розставляє місце експертизи. Е1. Еm - експерти, E1.En

 

rij

Е1

Е2

Е3

Е1

3

4

2

Е2

4

2,5

3

Е3

1

2,5

4

Е4

2

1

1


2. Знаходимо приведені ранги rmax - визначається для кожного експерта.

sij

Е1

Е2

Е3

Е1

1

0

2

Е2

0

1,5

1

Е3

3

1,5

0

Е4

2

3

3


3. Для кожної альтернативи знаходимо суму.

Потім знаходимо загальну суму

sij

Е1

Е2

Е3

Ri

Е1

1

0

2

3

Е2

0

1,5

1

2.5

Е3

3

1,5

0

4.5

Е4

2

3

3

8

сума

 

 

 

18


4. Знаходимо вагові коефіцієнти чинників.

 

sij

Е1

Е2

Е3

Ri

wi

Е1

1

0

2

3

3/18

Е2

0

1,5

1

2.5

2.5/18

Е3

3

1,5

0

4.5

4.5/18

Е4

2

3

3

8

8/18

сума

 

 

 

18

 


5. Знаходимо групове впорядковування

6. Коефіцієнт конкардації (узгодження)


- рішення можна узяти за основу групового впорядковування
- то говорять про слабке узгодження
- сильне узгодження, змова

Метод нормування

 

Вимагає числових оцінок, чинників. Експерти виставляють оцінки, кожен в своїй шкалі.
1.
Cтроїм матрицю оцінок bij

 

Е1

Е2

Е3

Е4

Е1

5

70

8

11

Е2

4

60

10

8

Е3

3

60

6

9


2. Для кожного експерта знаходимо суму оцінок

 

bij

Е1

Е2

Е3

Е4

Е1

5

70

8

11

Е2

4

60

10

8

Е3

3

60

6

9

Bj

12

190

24

28


3. Знаходимо відносні ваги.

 

wij

Е1

Е2

Е3

Е4

Сума

Е1

5/12

70/190

8/24

11/28

1,58

Е2

4/12

60/190

10/24

8/28

1,36

Е3

3/12

60/190

6/24

9/28

1,15

Сума

 

 

 

 

4


4. Знаходимо вагові критерії. І визначаємо вагу

 

 

w

 

Е1

0,39

1- місце

Е2

0,34

2- місце

Е3

0,28

3- місце