Мета курсу ознайомити студентів із надбаннями української літератури І половини ХХ століття. Сформувати цілісне уявлення про літературу початку ХХ століття як специфічний період у розвитку української літератури у її реальних суперечностях, найвидатніших художніх здобутках, у боротьбі проти підпорядкування ідеологічним догмам; ознайомити студентів із найпомітнішими письменницькими іменами та художніми творами; закцентувати увагу на витворенні повноти історико-літературних уявлень про український літературний процес початку ХХ століття; сформувати навички аналізу літературних творів та суджень про їх наукову, історичну, художню та естетичну цінність.

Глибоке, аналітичне читання художніх творів, розглянутих у розмаїтих історичних, політичних та соціокультурних контекстах, сприятиме розвитку таких затребуваних роботодавцями «м’яких» навичок, як розуміння змістів складних повідомлень та критичне мислення.

Інтерактивний формат курсу, що спонукатиме до дебатів, полеміки, аргументованого відстоювання власної точки зору, орієнтований на розвиток критично важливих для фахівця у галузі гуманітарних наук навичок ефективної усної й письмової комунікації.

Виконання групових практичних завдань та підсумкових групових творчих проєктів спонукає до розвитку навичок командної роботи, організаційних та лідерських якостей.

Використання новітніх програмних засобів під час виконання практичних завдань розвине як загальні, так і професійні цифрові компетенції здобувачів.

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ НАВЧАННЯ

У разі успішного завершення курсу студент зможе:

- використовувати в професійній діяльності системні знання про новітню українську літературу, напрями і течії, жанрово-стильову специфіку, чільних представників та художні явища, а також знання про тенденції розвитку українського літературного процесу;

-     виконувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в галузі літературознавства в процесі професійної діяльності або навчання;

-     здійснювати літературознавчий аналіз текстів різних стилів і жанрів;

-      застосовувати знання у практичних ситуаціях.




Кредити: 3
Семестр: 123