Дисципліна «Проектування програмних систем» входить до складу нормативної частини навчального плану підготовки бакалаврів з галузі знань 12 Інформаційні технологіїспеціальності 122 Комп’ютерні науки. Викладається відповідно до освітньо-професійної програми, освітньо-кваліфікаційної характеристики та навчального плану підготовки бакалаврів.

Створення програмної системи – вельми трудомістке завдання, і фахівець повинен мати уявлення про методи аналізу, проектування, реалізації та тестування програмних систем, орієнтуватися в існуючих підходах і технологіях.

Проектування програмних продуктів, як і будь-яких інших складних систем, виконується поетапно з використанням блочно-ієрархічного підходу, який передбачає розробку продукту по частинах з наступною збіркою. На кожному етапі виконуються певні проектні операції, які відповідним чином документуються. Крім того програмний продукт повинен супроводжуватися різного роду програмою документацією (керівництво програміста, користувача, оператора).

«Проектування програмних систем»  це дисципліна, яка розглядає застосування теорії, знань і практики для ефективної побудови програмних систем, що задовольняють вимогам користувача і замовника. У рамках дисципліни вивчаються всі процеси, що ведуть до створення програмних продуктів (ПП): від розробки вимог до ПП через проектування, розробку та атестацію до модернізації програмних систем.

Мета дисципліни: забезпечити отримання студентами теоретичних знань і практичних навичок щодо сучасних технологій створення програмних продуктів.

Предмет дисципліни: моделі життєвого циклу ПЗ та основні методології та засоби розробки ПЗ. Технологія створення та документування програмних продуктів.

Завдання дисципліни: В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

-       основні моделі ЖЦ програмних засобів,

-       сучасні методології розробки, умови їх застосування,

-       правила документування текстів програм та іменування змінних і об’єктів,

-       основні моделі та методи проектування архітектури ПЗ, патерни та шаблони проектування,

-       засоби автоматизації розробки програмних продуктів;

вміти:

-       вибирати стратегії для планування життєвого циклу системи;

-       визначати організаційну, економічну, технічну та операційну здійсненність проекту;

-       реалізовувати та тестувати компоненти програмного забезпечення;

-       аналізувати вимоги замовника до програмних продуктів;

професійні компетенції:

-       знання стандартів, методів і засобів управління процесами життєвого циклу інформаційних систем, продуктів і сервісів інформаційних технологій;

-       володіння технологією розроблення програмного забезпечення відповідно до вимог і обмежень замовника;

-       знання сучасних технологій та інструментальних засобів розробки програмних систем, уміння їх застосовувати на всіх етапах життєвого циклу.



Кредити: 3
Семестр: 122