Математична статистика - це розділ математики, в якому вивчаються методи збору даних, обробки та аналізу великих масів випадкових даних спостережень з метою виявлення закономірностей.  Користуючись апаратом теорії ймовірностей,  математична статистика дозволяє оцінювати ступінь точності і надійності висновки, що отримується  при обробці результатів спостереження. Вона застосовується при плануванні і організації виробництва, аналіз технічних процесів, контроль якості продукції, вивчення закономірностей еволюції суспільно-економічних та технічних систем, та в багатьох інших сферах. Практично немає галузі науки, техніки чи суспільного життя, де б не використались статистичні методи.  Ознайомлення з ними необхідні  сьогодні кожному освіченому фахівцю. 

  Цей курс читається у 4-му семестрі на 2-ому курсі спеціальності "Математика". Дисципліна "Математична статистика" є складовою частиною циклу фахової підготовки бакалаврів спеціальності "Математика" та відображає важливий напрямок розвитку сучасної математики, у якій розглядаються питання, пов'язані з дослідженням закономірностей у масових явищах. Мета дисципліни - ознайомити здобучів вищої освіти з основами теорії, необхідних для розв'язання прикладних задач та сформувати базові знання з основ застосування статистики для розв'язування теоретичних та практичних задач. 

У результаті вивчення курсу студенти повинні знати основні положення та методи математичної статистики, основні принципи організації статистичного спостереження за масовими процесами та явищами, будувати на основі статистичних даних математичні моделі явища чи процесу, з'ясовувати реальний зміст параметрів моделі, аналізувати отриманий результат, знаходити оцінки параметрів генеральної сукупності за обробкою статистичних спостережень, здійснювати перевірку статистичних гіпотез, а також розв'язувати дисперсіонного, регресіонного  та кореляційного аналізу.

Кредити: 3
Семестр: 224