BigData - модний термін, що відкриває двері у ще мало відомий світ даних, створених та таких що накопичуються з того часу, як з'явилися перші комп'ютери. Терабайти даних щоденно додаються у колекцію, даних, що створені людством, несуть неймовірну кількість прихованих закономірностей, особливостей, які можна та необхіжно використовувати для аналізу, щоб зрозуміти, що є людина, суспільство, чим зараз дише людство, що відбувається у природі... Дані з соціальних мереж, Вікіпедії, архіви погоди і курсів валют, загальносвітові тренди, що можна побачити, аналізуючи дані Twitter, динамика користування водою та землями навколо мегаполісів, дані про злочинність, переміщення рідких тварин та птахів у національних заповідниках - всі ці та багато інших даних складають об'єкт дослідження науки про дані, Data Science.

Задачею дисципліни буде привідкрити двері у Великі Дані, усвідомити їх користь, навчитися зберігати, публікувати та аналізувати їх.

Нам знадобяться інструменти Semantic Web - RDF/RDFS/OWL, SPARQL, інструменти хмарних обчислень - Apache Spark, інструменти аналізу даних - класична математична статистика, мова R, інструмент RapidMiner, а також інструменти штучного інтелекту - нейронні мережі, мапи Кохонена і дерева решень.

Кредити: 3