Тема 6. ЖАНРИ ТА СТИЛІ ІНОМОВНОГО НАУКОВОГО ТЕКСТУ

План.

1.  Поняття scientific article, scientific conference paper.

2.  Англомовні ресурси для дослідників. Журнали у галузі журналістики та медіа-студій.

3.  Особливості підготовки статей для цих журналів. Різновиди міжнародних стилів оформлення наукових публікацій.

Короткий зміст навчального матеріалу:

1.    Поняття Scientific article. Scientific conference paper.

Сьогодні мовою міжнародних наукових досліджень є англійська. Більшість  академічних журналів, які входять до наукометричних баз даних (таких як SCOPUS, Web of Science, Index Copernicus International та багато інших) мають базові англомовні версії.

У журналах публікуються академічні (наукові) статті (scientific articles). Перед публікацією вони проходять складний процес відбору, який називається сліпим перехресним рецензуванням (blind peer-review). Це означає, що рукопис статті (article manuscript) читають два-три рецензенти науковці, які є визнаними експертами в тій сфері, в якій написана стаття. При цьому зі статті прибирається будь-яка інформація про автора, щоб рецензенти були неупередженими і чесно давали свої зауваження і рекомендації (саме тому рецензування «сліпе»).

Процес рецензування може тривати від декількох місяців до року чи навіть більше. Після рецензування авторові надсилається висновок рецензентів і їх рекомендації: accept (прийняти до друку), revise and resubmit (переробити і знову подати на розгляд), або reject (відмовити у публікації і повернути рукопис автору). Найчастіше трапляється другий варіант. Після переробки, яка враховує рекомендації рецензентів, зазвичай стаття іде в друк.

Часто перед публікацією статті автори прагнуть якомога більше обговорити своє дослідження з колегами і широкою науковою громадськістю. Для цього вони беруть участь у наукових конференціях і готують для них доповіді (conference paper).  Українська практика, коли друкуються тези таких доповідей або всі матеріали конференцій, за кордоном зазвичай неприйнятна. Вважається, що такі доповіді ще не варті публікування, а виголошуються перш за все задля живого обговорення і дискусії з колегами. Проте іноді вже ж такі conference papers друкуються у окремих тематичних збірниках, які навіть можуть індексуватися у наукометричних базах. Такі книги називаються збірники матеріалів конференції (conference proceedings).   

2. Англомовні ресурси для дослідників. Журнали у галузі журналістики та медіа-студій.

Основні онлайн-ресурси для дослідників:

-      Ресурси у відкритому доступі (англ. open access).

-      Сайти університетських бібліотек США, Європи (репозитарії наукових досліджень);

-      Сайти найвпливовіших видавництв:

o   SAGE Publications - http://journals.sagepub.com;

o   Thompson Reuters - https://thomsonreuters.com;

o   Routledge - https://www.routledge.com;

o   Elsevier - https://www.elsevier.com;

o   Springer - http://www.springer.com/gp.

Практично кожне видавництво надає змогу відкритої публікації:

-    «зеленої» – доступ до матеріалу стає можливий після періоду ембарго (періоду, поки автор закриває доступ з міркувань дотримання авторських прав: захист дисертації, публікація монографії тощо);

-    «золотої» – доступ до матеріалу можливий завжди.

Ресурси Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського

-    Наукова періодика України– http://www.nbuv.gov.ua/node/1539.

-    Повнотекстовий пошук - http://www.nbuv.gov.ua/node/2116ю.

-    Електронні репозитарії, бібліотеки - http://www.nbuv.gov.ua/node/508.

-    Semantic Web – смисловий науковий пошук – http://www.nbuv.gov.ua/node/1539.

Топ-журнали медіадосліджень, представлені в міжнародних наукометричних базах даних:

Journalism & Mass Communication Quarterly

Journalism & Communication Monographs

Journalism & Mass Communication Educator

Journal of Communication

Communication Theory

Human Communication Research

Communication, Culture & Critique

Journal of Computer-Mediated Communication.

3. Особливості підготовки статей для цих журналів. Різновиди міжнародних стилів оформлення наукових публікацій.

Підготовка статті до друку в міжнародних виданнях (англ. peer-review journals). Зазвичай від початку підготовки статті до її опублікування минає близько 1-1,5 років.

Здебільшого готова стаття подається до друку не електронною поштою, а через спеціальну онлайн-платформу журналу. Наприклад, для «European Journal of Women's Studies» (видавництво SAGE Publishing):

 https://mc.manuscriptcentral.com/ejw.

Обов’язково надаються такі відомості:

-        інформація про автора й дослідження з ключовими словами, анотацією, контактними даними тощо;

-        декларація визнання / спростування конфлікту інтересів й етики;

-        Cover letter – лист редактору з проханням прийняти дослідження до розгляду та подальшої публікації;

-        підготовка до сліпого рецензування двома-трьома рецензентами: подання тексту без ідентифікації авторства (без імені, посилань на власні публікації чи будь-які відомості, що можуть викрити авторство статті).

Оформлення бібліографії.

Кожен журнал послуговується одним із цих стилів, єдиного формату немає:

-        APA (American Psychological Association style) – найбільш популярний формат, використовується більшістю міжнародних журналів гуманітарного спрямування (див. приклад оформлення бібліографії у стилі APA у додатку А);

-        MLA style (Modern Languages Association Style);

-        Chicago Style;

-        Harvard style.

Поняття дослідницького ID.

Дослідницьке ID – це ідентифікатор науковця (спеціалізований номер) у різних видавничих системах. Використання такої ідентифікації спрощує процедуру подання статті до академічних наукових журналів. Такими ідентифікаторами є

̶        Researcher ID (http://www.researcherid.com від видавництва Thompson Reuters, що створює наукометричну базу даних Web of Science);

̶        ORCID – https://orcid.org мережа-ідетифікатор авторів, видавництв, досліджень, що використовується для (1) відслідковування цитування публікацій науковцями; (2) пошуку проектів / статей / матеріалів для подальших досліджень; (3) пошуку колег для розширення співпраці, нетворкінгу.

Завдання: за допомогою онлайн-пошуку за ключовими словами на сайтах міжнародних наукових журналів або наукометричних баз SCOPUS, Web of Science, Google Scholar знайдіть 2 статті за тематикою свого магістерського дослідження. Складіть плани знайдених статей. Визначте, яка методологія застосована у цих дослідженнях (здати у формі документу MS Word).