Виконання ІДЗ

За допомогою інтернет-архіву archive.org дослідіть еволюцію розвитку одного професійного журналістського інтернет-видання, що було засноване наприкінці 1990-х або на початку 2000-х років (до 2005 р.). Нагадую: у ЗМ 1 кожен студент уже обрав собі сайт. 

Використовуючи пошукову систему архіву WayBackMachine, знайдіть сторінки обраного веб-ресурсу за всі роки його існування, починаючи з найдавніших. Зробіть від 10 до 15 скріншотів, що ілюструють первинний і сучасний стани сайту, а також періоди, коли на ньому щось суттєво змінювалось. Слід звертати увагу на зовнішній вигляд сайту, тобто дизайн, рубрикацію, жанрову палітру, застосування гіпертекстуальності, появу нових форматів (зокрема аудіо, відео, інфографіки), появу нових різновидів комунікації з аудиторією тощо. Можна також звернути увагу на рекламу на сайті.

Підготуйте письмову відповідь у програмі Word (у довільній формі). На початку слід обов'язково вказати назву інтернет-видання і подати гіперлінк на відповідний сайт, а наприкінці сформулювати загальні висновки (дуже стисло)

Якщо це сайт газети, журналу, телеканалу чи радіостанції, розповідати історію традиційого ЗМІ не потрібно - ви досліджуєте лише веб-версію!

Обсяг відповіді - від 5 до 10 сторінок (по 1-2 скріншоти на сторінку з короткими текстівками), розмір шрифту 12 або 14, одинарний міжрядковий інтервал). 

Не забудьте перевірити мовні помилки! 

УВАГА! Готовий файл слід перевести у формат pdf і зменшити за допомогою цього сервісу. Його розмір не повинен перевищувати 2 Мб.

Надсилати на перевірку тут.


КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ:

На 20 балів. У файлі від 5 до 10 сторінок. Оформлення правильне, акуратне, мова грамотна. Застосовано 10-20 ілюстрацій. Результати дослідження цікаві, різнобічні, простежено всі найголовніші характеристики роботи інтернет-видання. Висновки логічні та чіткі.

На 16-18 балів. У файлі від 5 до 10 сторінок. Оформлення правильне, але не дуже акуратне, допущено дрібні мовні огріхи. Застосовано 10-20 ілюстрацій. Результати дослідження цікаві, різнобічні, простежено майже всі найголовніші характеристики роботи інтернет-видання. Висновки досить логічні та чіткі.

На 12-14 балів. У файлі від 5 до 10 сторінок. Оформлення правильне, але не дуже акуратне, допущено мовні помилки. Застосовано 10-20 ілюстрацій. Результати дослідження дещо однобокі, простежено не всі головні характеристики роботи інтернет-видання. Висновки не досить чіткі.

На 8-10 балів. У файлі менше 5 або більше 10 сторінок, тексту мало або його текст недостатньо конкретний. Оформлення не зовсім правильне, неакуратне, допущено грубі мовні помилки. Застосовано менше 10 або більше 20 ілюстрацій. Результати дослідження слабкі, простежено лише деякі характеристики роботи інтернет-видання. Висновків немає або їм бракує повноти, логіки та чіткості.

На 4-6 балів. У файлі менше 5 або більше 10 сторінок, при цьому майже немає тексту або підписам суттєво бракує конкретики. Оформлення неправильне, неакуратне, грубі мовні помилки. Застосовано менше 10 або більше 20 ілюстрацій. Результати дослідження дуже слабкі. Висновків немає або мізерні.

На 2 бали. Дослідження фактично не проведено, студент не навчився користуватися веб-архівом.