Лабораторна робота №1

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 1

 

Тема: Побудова стандартних ламаних відновлення.

Мета: Навчитися будувати та аналізувати ламані відновлення.

Обладнання: секундомір.

 

Короткі теоретичні відомості:

Ламані відновлення характеризують процеси відновлення в організмі, що дозволяє зробити висновок про потенційні можливості організму та про наявність функціонального резерву. Чим швидше протікає процес відновлення, тим більше у людини можливостей до виконання подальшої роботи, тобто вище рівень працездатності.

Тривалість відновлення різноманітна – від хвилини до доби та залежить від багатьох факторів – характеру навантаження, його спрямованості, об‘єму, інтенсивності, стану здоров‘я, рівень підготовленості, віку і таке інше. Спрямована дія на відновлення – один з потужних важелів керування тренувальним процесом, тому що цілковите відновлення – одна з важливих умов тренування. Швидкість відновлення – діагностичний критерій тренованості.

Прискорення процесу відновлення може йти двома шляхами:                        1 – природний (прискорення відновлення за рахунок підвищення тренованості), 2 – використовуючи допоміжні засоби (педагогічні, медико-біологічні, психологічні). За процесом відновлення потрібен уважний контроль, тому що зникнення втоми ще не означає цілковите відновлення. Контроль  має бути з обов‘язковим дослідженням показників, які відображають стан основних функціональних систем, які забезпечують працездатність організму.