Friday 12 July 2024 02:25 AM
Сайт: Система електронного забезпечення навчання ЗНУ
Курс: Організаційна поведінка (Організаційна поведінка (спеціальність "Менеджмент", ОР "Бакалавр") (Шавкун Ірина Григорівна))
Глосарій: Глосарій з курсу "Організаційна поведінка"
С

Самоефективність (Self-efficacy)

- внутрішня переконаність індивіда у тому, що він володіє необхідними потенційними можливостями і рівнем компетентності для виконання робочого завдання, реалізації рольових очікувань або можливості успішно впоратися з важкою ситуацією.

Самокеровані команди (Self-managing teams)

- природничі робочі групи, яким надана практично повна автономія в процесі ухвалення рішень, здійснення контролю та відповідальності за результати; відомі також як самокеровані команди, соціотехнічні команди або напівавтономні робочі групи.

Самокерування (Self-leadership)

- самостійна постановка співробітником природно мотивованих завдань і ухвалення рішень щодо найбільш доцільних дій, за виконання яких не передбачено грошової винагороди.

Санкції (Sanctions)

- заохочення і покарання, що використовуються групою для мотивації своїх членів до дотримання прийнятих норм.

Семантичні бар'єри (Semantic barriers)

- обмеження комунікацій, пов'язані з різноманіттям значень символів, що використовуються в повідомленнях.

Система (System) (грец. systema - ціле, складене з частин; з'єднання)

- безліч елементів, що знаходяться в певних взаємовідносинах і що утворюють цілісність, єдність; на відміну від структури, або "скелета", організації система - це "плоть і кров", "обличчя" організації (її місія, цілі і завдання, процес управління, взаємини персоналу, результати тощо), що відрізняє її від інших.

Системний підхід до ОП (System approach to OB)

- переконання, що організація – це сукупність безлічі елементів і частин, кожна з яких складним чином впливає на всі інші.

Ситуаційний підхід до ОП (Contingency approach to OB)

- теорія, яка стверджує, що досягнення ефективних результатів у різних зовнішніх обставинах передбачає використання різних поведінкових методів.

Соціальна відповідальність (Social responsibility)

- визнання значного впливу організації на соціальну систему, що має бути адекватно враховано в її діяльності.

Соціальна культура (Social culture)

- соціальне зовнішнє середовище, у якому формуються переконання людей, їхні звички і знання, набувається практичний досвід.