Самостійна робота з теми 12. Антропогенні впливи та реакція ландшафтів на них.

Класифікація ландшафтів за особливостями антропогенного впливу. Типологія антропогенних впливів за типами і характером структури. Типологія антропогенних впливів за тривалістю антропогенного фактора.

Питання які вивчаються самостійно:

1. Типологія антропогенних впливів за тривалістю антропогенного фактора.

Антропогенні впливи на геосистеми та їх зміни можна систематизувати за такими чотирма ознаками: спектром впливів, характерним певному функціональному використанню геосистеми; оцінкою змін геосистем з антропоцентричної точки зору;тривалістю дії антропогенного фактора;силою цього впливу. До цих ознак слід ще додати характер реакції (зміну структури та динамічних тенденцій) геосистем при їх антропізації.

Детальну класифікацію антропогенних впливів залежно від типу функції та технологічних особливостей різних виробництв запропоновано Н.Л.Чепурко (1981). Усього в ній виділено 40 видів впливів і для кожної галузі виробництва (наприклад, зрошуваного землеробства, збагачення металевих руд, виробництва синтетичного каучуку, атомної енергії тощо; всього враховано 32 галузі) вказано пов'язаний з нею спектр видів антропогенних впливів.

За тривалістю дії антропогенного фактора виділяють:довготривалі,багаторічні, короткочасні впливи. Крім тривалості дії фактора, важливо враховувати і його інші часові характеристики - періодичність та частоту дії (постійні неперіодичні, епізодичні, періодичні з їх більш детальним поділом на коротко-, середньо- та довготривалі).

Питання для самоконтролю:

  1. Класифікація ландшафтів за особливостями антропогенного впливу.
  2. Типологія антропогенних впливів за типами і характером структури.

 3. Типологія антропогенних впливів за тривалістю антропогенного фактора

Última modificación: Sunday, 6 de February de 2022, 19:08