Самостійна робота з теми 13. Ландшафтно-екологічне прогнозування.

Ландшафтно-екологічне прогнозування. Ландшафтно-екологічний прогноз. Поліваріантність ландшафтно-екологічного прогнозу. Зміст прогнозу. Просторово-часові масштаби прогнозування. Прогнози за часовим масштабом. Оперативні, короткострокові, середньострокові, довгострокові прогнози. Прогнози за просторовим масштабом. Локальні, субрегіональні, регіональні, субконтинентальні прогнози. Основні методи прогнозування. Ландшафтно-екологічне прогнозне картографування.

Питання які вивчаються самостійно:

  1. Основні методи прогнозування.
  2. Ландшафтно-екологічне прогнозне картування.

1. При вивчення цього питання, слід звернути увагу на основні методи прогнозування: логічних розумових висновків, експертних оцінок, ландшафтно-екологічних аналогів, балансовий, статистичні (аналіз часових рядів, регресійний аналіз тощо), імітаційного моделювання, прогнозування за сукцесійними рядами геосистем, прогнозування за допомогою матриць Маркова.

2. При вирішенні багатьох завдань ландшафтно-екологічної оптимізації території дуже зручно результати прогнозування подати в картографічній формі. Тому прогнозну карту слід розглядати як основний документ ландшафтно-екологічного прогнозування. Вона складається на контурній основі ландшафтної карти, але, на відміну від неї, моделює не сучасну ландшафтну структуру, а прогнозовану. У зв'язку з цим зміст контурів прогнозної карти інший, а їх сітка може бути трансформована (якщо прогнозується зміщення ландшафтних меж, поява нових та зникнення деяких існуючих на даний час геосистем тощо).

Зміст прогнозної карти визначається її призначенням та методом, за яким був отриманий ландшафтно-екологічний прогноз. Так, якщо прогнозування здійснене за ландшафтно-сукцесійною схемою, його результати можна показати на карті, для кожного контуру якої вказується ряд послідовності можливих змін геосистем. Якісним фоном виділяються контури, для яких прогнозуються небажані (катастрофічні в екологічному відношенні) зміни.

Питання для самоконтролю:

  1. Що таке ландшафтно-екологічне прогнозування?
  2.  Що таке ландшафтно-екологічний прогноз?
  3.  Поліваріантність ландшафтно-екологічного прогнозу.
  4.  Зміст прогнозу.
  5.  Просторово-часові масштаби прогнозування.
  6. Прогнози за часовим масштабом: оперативні, короткострокові, середньострокові, довгострокові прогнози.
  7.  Прогнози за просторовим масштабом: локальні, субрегіональні, регіональні, субконтинентальні прогнози.
  8.  Основні методи прогнозування.
  9.  Ландшафтно-екологічне прогнозне картографування.

Остання зміна: Thursday 21 January 2021 12:45 PM