Що вивчає генетика?

Автор: Monica Porter
Дата Створення: 20 Березень 2021
Дата Оновлення: 5 Травень 2024
Anonim
ГЕНЕТИКА: из науки в бизнес | Профессия будущего | ТЫ МОЖЕШЬ
Відеоролик: ГЕНЕТИКА: из науки в бизнес | Профессия будущего | ТЫ МОЖЕШЬ

Зміст

генетика вивчає спадковість з наукової точки зору. Генетика притаманна людям та іншим живим організмам, таким чином, цю науку можна розділити на численні категорії, які варіюються залежно від типу досліджуваних видів. Ось так існує генетика людини, інша рослини, інша фрукти тощо.

Спадковість - це біологічний процес, при якому батьки передають певні гени своїм дітям або нащадкам. Кожен член потомства успадковує гени від обох біологічних батьків, і ці гени проявляються у специфічних характеристиках.

Деякі з цих характеристик можуть бути фізичними (наприклад, колір волосся, очей та шкіри), з іншого боку, деякі гени також можуть нести ризик перенесення певних захворювань, таких як рак та розлади, які можуть передаватися від батьків до їхнє потомство.


Вивчення генетики можна розділити на три основні та міждисциплінарні галузі: передача генів, молекулярна генетика та популяційна генетика. Перший тип відомий як класична генетика, оскільки він вивчає спосіб передачі генів від одного покоління до іншого.

З іншого боку, молекулярна генетика фокусується на хімічному складі генів і на тому, як цей склад змінюється від одного виду до іншого та з часом. Нарешті, популяційна генетика досліджує склад генів у межах певних груп населення (Knoji, 2017).

Галузі вивчення генетики

Сьогодні вивчення генетики включає велику кількість галузей, які можуть бути пов’язані між собою. Сюди входять такі:

  • Класична або формальна генетика: вивчає індивідуальну передачу генів між сім’ями та аналізує складніші форми успадкування.
  • Клінічна генетика: це діагностика, прогноз, а в деяких випадках і лікування генетичних захворювань.
  • Генетичне консультування: є важливим напрямком клінічної генетики, що передбачає діагностику, обчислення та міжособистісне спілкування для лікування деяких генетичних захворювань.
  • Генетика раку: є дослідженням спадкових генетичних факторів та спорадичного раку (MedicineNet, 2013).
  • Цитогенетика: це вивчення хромосом за станом здоров'я та хвороб.
  • Біохімічна генетика: це вивчення біохімії нуклеїнових кислот і білків, включаючи ферменти.
  • Наркогенетика: Це спосіб, яким гени керують всмоктуванням, метаболізмом та розподілом наркотиків та їх неприємною реакцією на них.
  • Молекулярно-генетична: є молекулярним дослідженням генетики, зокрема ДНК та РНК.
  • Імуногенетика: це дослідження генетики, пов’язаної з імунною системою, включаючи групи крові та імуноглобулін.
  • Поведінкова генетика: це вивчення генетичних факторів, що впливають на поведінку, включаючи психічні захворювання та такі стани, як відставання.
  • Популяційна генетика: це вивчення генів у групах популяцій, включаючи генетичну частоту, алелі, наявні лише у групи особин, та еволюцію (Hedrick, 2011).
  • Репродуктивна генетика: включає дослідження генів та хромосом у гестаційних клітинах та ембріонах.
  • Генетика розвитку: вивчає нормальний або аномальний розвиток людини, включаючи вади розвитку (вроджені вади) та спадкові фактори.
  • Екогенетика: дослідження генів та їх взаємодії з навколишнім середовищем.
  • Судова генетика: це застосування генетичних знань, включаючи ДНК-коди, до юридичних питань (Biology-Online, 2016).

ДНК

Гени в клітині

Генетична інформація кодується в ядрі клітин усіх живих організмів.


Генетична інформація може розглядатися як запис інформації від батьків, який зберігається в книзі записів, а потім передається їхнім нащадкам (Mandal, 2013).

Хромосоми

Гени залежать від хромосом. Кожен організм має різну кількість хромосом. У випадку з людиною ми маємо 23 пари цих невеликих шнуроподібних структур, що населяють ядро ​​всіх клітин.

Кажуть, що існує 23 пари хромосом, оскільки в цілому вони складають групу з 46 одиниць, де 23 походять від батька, а 23 від матері.

Хромосоми містять гени, як книга містить інформацію на своїх сторінках. Деякі хромосоми можуть містити тисячі важливих генів, а інші - лише декілька.

Хромосоми, а отже і гени, складаються з хімічної речовини, відомої як ДНК або дезоксирибонуклеїнова кислота. Хромосоми - це довгі лінії щільно зв’язаних ниток ДНК (Hartl & Ruvolo, 2011).


В одному місці своєї довжини кожна хромосома має конструктивну точку, яка називається центромерою. Центромера ділить хромосоми на два плечі: одне плече довге, а друге коротке.

Хромосоми мають нумерацію від 1 до 22, а загальні для обох статей відомі як аутосоми.

Також існують хромосоми, яким букви X і Y присвоюються для диференціації статі особи, яка їх носить. Х-хромосоми більше, ніж Y-хромосоми.

Хімічні основи

Гени складаються з унікальних хімічних кодів, що містять речовини A, T, C та G (аденин, тимін, цитозин та гуанін). Ці хімічні основи утворюють комбінації та перестановки між хромосомами.

Метафорично кажучи, ці основи схожі на слова в книзі, діючи як самостійні одиниці, що складають весь текст.

Ці хімічні основи є частиною ДНК. Як і в книзі, коли слова складаються, текст має значення, бази ДНК працюють однаково, повідомляючи тілу, коли і як воно має рости, дозрівати і виконувати певні функції.

З роками на гени може впливати, і багато з них можуть спричинити поразку та пошкодження через фактори навколишнього середовища та ендогенні токсини (Claybourne, 2006).

Чоловік та жінка

У жінок в клітинах їх тіла закодовано 46 хромосом (44 аутосоми і дві копії Х-хромосоми). Таким чином, вони несуть половину цих хромосом у своїх яйцеклітинах.

У чоловіків також є 46 хромосом (44 аутосоми, X-хромосома та Y-хромосома), закодованих у кожній клітині їхнього тіла.

Таким чином, вони несуть 22 аутосоми та X або Y хромосому всередині своїх сперматозоїдів.

Коли яйцеклітина жінки об'єднується зі спермою, вони призводять до вагітності 46-хромосомної дитини (із сумішшю XX, якщо це жінка, або XY, якщо це чоловік).

Гени

Кожен ген - це частина генетичної інформації. Вся ДНК у клітинах є частиною геному людини. В одній з 23 пар хромосом, знайдених в ядрі клітин, є приблизно 20 000 генів.

На сьогоднішній день у кожній хромосомі простежено 12 800 генів у певних місцях. Цю базу даних почали розробляти в рамках проекту «Геном людини».

Цей проект був офіційно укладений у квітні 2003 року, не давши остаточної кількості хромосом в геномі людини.

Список літератури

  1. Біологія-Інтернет. (17 січня 2016 р.). Біологія в Інтернеті. Отримано з генетики: biology-online.org.
  2. Клейборн, А. (2006). Особняки Портмана: Еванс.
  3. Хартл, Д. Л., і Руволо ,. (2011). Берлінгтон: Штаб-квартира.
  4. Хедрік, П. В. (2011). Генетика популяцій. Садбері: видавництва Джона і Бартлетта.
  5. (2017). Ноджі. Отримано з трьох основних областей генетики: genetics.knoji.com.
  6. Мандал, А. (18 березня 2013 р.). Новини Медичні. Отримано з Що таке генетика?: News-medical.net.
  7. (13 березня 2013 р.). MedicineNet, Inc. Отримано з Медичного визначення генетики: medicinenet.com.
Не Забудьте Подивитися
Що таке культурні явища?
Далі

Що таке культурні явища?

культурні явища Вони являють собою сукупність знань, міфів, табу та вірувань, якими поділяються різні соціальні групи. Вони можуть бути проявами поведінки людини як виду, а також традиціями, звичаями...
Життєвий цикл колібрі: етапи та характеристики (зображення)
Далі

Життєвий цикл колібрі: етапи та характеристики (зображення)

життєвий цикл колібрі Його можна розділити на етапи, і хоча багато хто помирає в перший рік життя, якщо вони виживають, вони зазвичай перевищують один рік життя. Загалом, тривалість життя у цього пта...
131 словосполучення Дня кохання та дружби (коротке і красиве)
Далі

131 словосполучення Дня кохання та дружби (коротке і красиве)

Більше 100фрази дня любові та дружбитаких великих авторів, як Педро Кальдерон де ла Барка, Антуан де Сент-Екзюпері, Альберт Ейнштейн, Оноре де Бальзак, Сент-Августин, Платон та багато інших. В Європі ...