Гідроенергетика фактично є важливим системним господарчим чинником, що забезпечує необхідну якість життя.

Крім унікальної енергетичної складової на рівні, достатньому для компенсації пікових навантажень енергетичної системи, вирішуються також питання: судноплавства, паводкових навантажень, водопостачання, зрошення, подолання спустошливих посух та суховіїв, відповідні кліматичні зміни.

Національні ГЕС Дніпровського та Дністровського каскадів виконують надзвичайно важливу роль у забезпеченні надійної роботи Об'єднаної енергосистеми України, здійснюючи балансування електроенергії впродовж доби, будучи аварійним і частотним резервом енергосистеми. Вони є мобільним резервом потужностей енергосистеми.

Причому роль ГЕС і ГАЕС різко зростає в забезпеченні надійності АЕС та в умовах швидкого розвитку вітро- та сонячних електростанцій з мінливим характером вироблення електроенергії. Уже нині через нестачу балансуючих потужностей в енергосистемі періодично вимушено обмежується робота ВЕС та СЕС.

Потужності ГЕС дозволяють регулювати паводкові витрати, що становлять рівня 60% об'єму стоку. Водне регулювання забезпечує оптимальні сталі характеристики обладнання ГЕС.

За рахунок водних ресурсів Дніпра з каскадом водосховищ корисним об'ємом 18,4 км3 вирішується найголовніше завдання - забезпечується водопостачання населення, промисловості, сільського господарства та зрошення на території, на якій проживає близько 70% населення. Вода з дніпровських водосховищ надходить каналами в маловодні райони Донбасу, Кривого Рогу, Приазов'я тощо, зрошується понад один мільйон гектарів землі.

Спустошливі посухи та сухові Півдня відйшли в минуле.

Корисний об'єм Дніпровських водосховищ - це стратегічний запас прісної води за умов негативного впливу зміни клімату. Забезпечення прісною водою - питання національної безпеки.

Метою навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності» є формування у студентів знань і навичок про загальні питання функціонування гідроенергетичної галузі та ознайомлення з основними питаннями вивчення гідроенергетики як науки. Ознайомлення студентів із задачами використання водних ресурсів в гідроенергетиці та охороною навколишнього середовища, традиційними і нетрадиційними джерелами отримання електроенергії, основними елементами схем отримання гідравлічної електроенергії, основами гідрологічного режиму і сезонних природних явищ річок, структурою гідроенергетичної галузі та електромереж.


Кредити: 5
Семестр: 224