Курс “Теорграматика” є необхідною складовою частиною вивчення філологічних дисциплін таких як вступ до мовознавства, вступ до романської філології, лексикології та стилістики.
Він дає можливість студентам дізнатися про об'єктивний характер граматичних закономірностей, поняттєвий апарат теоретичної граматики, специфіку граматичної будови німецької мови та тенденції ії розвитку. Велике значення має зіставлення граматичних явищ німецької та рідної мов, установлення рис подібності та відмінності між ними. Вивчення дисципліни вимагає великої уваги до висвітлення діалектичного взаємозв'язку між морфологією та синтаксисом, парадигматичних відношень між граматичними елементами. Ґрунтовне опрацювання теоретичних першоджерел та розгляд різних трактувань окремих граматичних явищ, обґрунтування протилежних точок зору на їх сутність сприяє виробленню самостійного підходу до їх аналізу та розвитку творчого мислення студентів.
Курс “Теоретична граматика” розрахований на студентів третього курсу денного за заочного відділення факультету іноземної філології спеціальності 6.030500 мова та література (німецька).
Курс “Теоретична граматика” складається з 2 навчальних модулів:
І -Теоретична граматика як мовознавча дисципліна і морфологічна система німецької мови.
II - Теорії і методи вивчення синтаксису німецької мови.
Кредити: 3
Семестр: 1