Тема 2. Текстові інтерв’ю в друкованій пресі та інтернет-виданнях: аналіз професійного досвіду (заняття 4-7)

План

1.     Аналіз власного журналістського досвіду щодо роботи над інтерв’ю (за матеріалами практик).

2.     Кращі й гірші зразки інтерв’ю в друкованих і мережевих виданнях.

3.     Обговорення критеріїв якісного інтерв’ю, умов його створення та відповідно – професійності журналіста.

4.     Контрольний тест за матеріалом, присвяченим теоретичному підґрунтю роботи над інтерв’ю.


Завдання

1. Пригадати власний журналістський досвід, одержаний під час проходження виробничих практик. Узяти участь в обговоренні професійних труднощів, пов’язаних із підготовкою цього жанру. Поділитися з друзями розповіддю про те, які інтерв’ю доводилось готувати особисто (показати), як виникала ідея твору, з ким спілкувалися, наскільки успішною була ця робота, від яких факторів залежала якість ваших інтерв’ю і чому. Дійти спільного висновку щодо того, як правильно готувати матеріали цього жанру.

2.1 Прочитати приклад подвійного інтерв’ю (Вишнюк Н. Гонзо: право знати все. MediaSapiens). Подумати, наскільки корисним може бути цей жанр і в яких випадках, знайти аналогічні приклади. Також обговорити зміст цього матеріалу (ставлення студентів до професійної позиції гонзо-журналістів).

2.2. Ознайомитися з іншими прикладами інтерв’ю на шпальтах друкованих видань (рекомендуються газети «День», «Сегодня», «Дзеркало тижня», журнали «Новое время», «Фокус», «Український тиждень») і в інтернет-джерелах (рекомендуються сайти «Українська правда», «РБК-Україна», «Gazeta.ua»). Вибрати один зразок вдалого, на думку студента, інтерв’ю та проаналізувати на оцінку, спираючись на теоретичну базу, яку вже має студент (спрямування, різновид, структура, типи запитань тощо).

3. Узяти участь у зустрічі з журналістом-практиком, законспектувати його розповідь. Підготуватись до обговорення його професійного досвіду, зокрема щодо роботи в жанрі інтерв’ю.

4. Переглянути запропоновані нижче журналістикознавчі відеоматеріали про інтерв’ю (одне відео на студента, поділити між собою). Занотувати корисні думки, переповісти зміст в аудиторії, підготуватись до обговорення.

1)            Павло Шеремет : Мистецтво інтерв'ю ч. 1

2)            Павло Шеремет : Мистецтво інтерв'ю ч. 2

3)            Тренінг.Інтерв'ю.Підготовка і проведення.Андрій Куліков. ICTV

4)            Анна Гін : Таїнство інтерв'ю

5)         Тетяна Якубович :: Технологія репортажу та інтерв’ю на радіо ч.1 

6)    Якубович :: Технологія репортажу та інтерв’ю на радіо ч.2 

7) Тетяна Анна Гін :: Інтерв'ю: як не стати підставкою до мікрофона ч.1 

8) Анна Гін :: Інтерв'ю: як не стати підставкою до мікрофона ч.2 

9) Анна Гін :: Таїнство інтерв'ю 

10) Юрий Дудь "Как разговорить дерево?"

11)            Дудь о беседах с «негодяями» и лучших интервьюерах России. Лекция на Дожде

12)            КАК НАУЧИТЬСЯ БРАТЬ ИНТЕРВЬЮ И ЧТО ЭТО ТАКОЕ?

13)        Мастер класс Владимира Познера «Критическое мышление в журналистике Искусство проводить интервью»

14)        Искусство брать интервью лекция (Познер)

15)        Секреты идеального интервью. Как подготовиться к интервью. Советы эксперта | Prosto.Film

16)        Анна Гудым (журналистика): Урок N 1. Интервью

17)        Мириам Драгина. Как брать интервью. Лекция в школе арт-журналистики

18)        Журналистика для всех". Как уговорить героя на интервью?

19)        КАК НЕ НУЖНО ПИСАТЬ ИНТЕРВЬЮ

20)        ИНТЕРВЬЮ | 5 способов войти в доверие к собеседнику

21)        Плохая журналистика или повесть о том, как не надо брать интервью и писать статьи

22)        Интервью: жанры, виды и особенности

23)        Онлайн-журналистика для чайников

24)        Ольга Соломатина - Способы сбора информации

25)        Ольга Соломатина - Как готовиться к интервью?!

26)        Интервью как жанр журналистики

27)        Просто і зрозуміло: як робити інтерв'ю

28)        Майстер-клас з Наталкою Фіцич

5. Ознайомитися зі статтею М. Білоконя «Гордон, Вацко та Анатоліч як уособлення жанру інтерв’ю в сучасній українській журналістиці» на сайті «Медіакритики», знайти в інтернеті зразки робіт згаданих у ній відомих журналістів і підготувати обговорення в аудиторії.

6. Ознайомитись зі статтями Іванців А. «Правила інтерв’ю: ”Завдання журналіста – розповісти історію героя простою мовою”» та Мудрак Р. «Восток SOS. Як зробити інтерв’ю з людиною після полону» на сайті «MediaLab», осмислити дискусійні моменти, підготувати обговорення в аудиторії.

7. Прочитати наукову статтю Чижинок Г. П.  «Вираження авторського Я в газетних жанрах журналістики». Самостійно вивчити проблему вираження авторського «я» в текстових інтерв’ю (на матеріалах не менш як 5 публікацій). За результатами власного бліц-дослідження підготувати доповідь (до 3 хв.).

8. Додаткове завдання на добір балів (не обов’язкове). Знайти наукові статті на тему інтерв’ю в журналістиці. Прочитати, занотувати цікаві та корисні моменти, переповісти, винести найбільш значні речі на обговорення.

9. Пройти контрольне тестування за матеріалом 1-2 тем (на Moodle).


Література

1.      Білоконь М. Гордон, Вацко та Анатоліч як уособлення жанру інтерв’ю в сучасній українській журналістиці. Медіакритика. URL : https://bit.ly/2L8kyUy.

2.      Вишнюк Н. Гонзо: право знати все. MediaSapiens. URL : https://ms.detector.media/ethics/standards/gonzo_pravo_znati_vse/.

3.      Іванців А. Правила інтерв’ю: «Завдання журналіста – розповісти історію героя простою мовою». MediaLab. URL : https://medialab.online/news/pravy-la-vdalogo-interv-yu-zavdannya-zhurnalista-rozpovisty-istoriyu-geroya-prostoyu-movoyu/.

4.      Мудрак Р. Восток SOS. Як зробити інтерв’ю з людиною після полону. MediaLab. URL : https://medialab.online/news/1649/.

5.      Чижинок Г. П.  Вираження авторського «Я» в газетних жанрах журналістики / Вісник Харківської державної академії культури. Серія: Соціальні комунікації. 2013. Вип. 41. С. 158-164. https://bit.ly/2Hr7hp9 (дата звернення: 22.08.2019)