Завдання для самостійного виконання ЗМ 1

1. Дослідження статичних та динамічних характеристик електричної печі як об'єкта управління

Лабораторна робота виконується згідно до розкладу в ауд. 69 Інженерного інституту. На стендах знімається крива розгону як реакція електричної печі на змінення напруги, що подається на вхід. За результатами експериментів обчислюються характеристики об'єкта управління: транспортне запізнення, стала часу та коефіцієнт передачі. Будуються графіки залежності цих величин від вхідного сигналу (величини напруги). Будується статична характеристика залежності вихідного сигналу (температури) від вхідного (величини напруги)

Методичні вказівки: Зінченко Ю.М. Автоматизація технологічних процесів [Текст] : метод. вказівки до виконання лаборат. робіт для студ. ЗДІА спец. 6.092501 "АУТП" / Ю. М. Зінченко, В. Ю. Зінченко ; ЗДІА. - Запоріжжя : ЗДІА, 2010. - 37 c. : iл. 

2. Вивчення конструкції та принципу дії приборів та засобів автоматизації

Лабораторні роботи проводяться в ауд. Л206 Інженерного інституту.

На лабораторних стендах отримується порівняльна інформація про реакцію на однаковий вхідний вплив  робочого та зразкового приборів. За результатами експериментів розраховуються похибки вимірювань та робиться висновок про придатність робочого прибору до експлуатації.