Підсумкове завдання з перекладу

 ЄС ПІДГОТУВАВ ПЛАН БОРОТЬБИ З ТЕРОРІЗМОМ

Євросоюз хоче посилити співпрацю в галузі розвідки, запровадити посаду аташе з питань безпеки в місіях ЄС у певних країнах, збільшити спілкування з арабами, що мешкають у Євросоюзі. Такого висновку дійшли міністри закордонних справ ЄС на зустрічі у Брюсселі, присвяченій здебільшого боротьбі з тероризмом – ця тема стала ще актуальнішою після недавніх терактів у Франції.

Федеріка Могеріні, Верховний представник ЄС з закордонних справ: «Ми вирішили на нашій нараді, що будемо набагато краще проводити координацію. Перш за все, обмінюватися інформацією та розвідувальними даними слід не тільки всередині ЄС, а й з іншими країнами».

Євросоюз прагне також збільшити співпрацю з мусульманськими країнами, аби разом протистояти тероризму. Могеріні закликала поважати іслам, проводити межу між свободою слова й повагою до релігій. Ось що сказав генеральний секретар Ліги арабських держав Набіль аль-Арабі: «Ліга арабських держав не є частиною коаліції, оскільки ми не застосовуємо зброю. Ми обговорюємо комплексну стратегію боротьби з тероризмом. Для цього потрібно підготувати ґрунт, щоб ці події більше не повторилися й щоб переконати тих, хто готує теракти, покінчити з тероризмом, який протистоїть силам правопорядку. Такі приклади вже були в Європі: згадаймо Червоні бригади або Фракцію Червоної Армії в Німеччині. А те, що сталося нещодавно в Європі, не має нічого спільного з ісламом, адже іслам не закликає до терору».

Могеріні закликала Європарламент якнайскоріше ухвалити законопроект з реєстрації даних авіапасажирів. Це дозволить відстежувати людей, які виїжджають з Євросоюзу, аби стати найманцями в гарячих точках. Є ризик, що після повернення до ЄС такі особи можуть влаштовувати теракти.

(Джерело: http://ua.euronews.com/2015/01/19/eu-pledges-better-cooperation-with-muslim-countries-in-the-fight-against-terror/)