Відгук на кінофільм "Сіроманець"

Переглянути фільм "Сіроманець". Написати відгук, який би містив порівняння фільму з однойменною повістю М. Вінграновського. 

Покликання на фільм: https://www.youtube.com/watch?v=CXEnouzS1b8

Рекомендації до написання відгуку:

1. Розрізняйте анотацію, відгук і рецензію.

Анотація – невеликий (10-20 рядків) опис змісту книжки, що інколи включає їхню коротку оцінку. Анотація слугує, в основному, для орієнтування в пошуках потрібного матеріалу.

Рецензія – це критичний відгук на художній, науковий або інший твір. Рецензія містить оцінку твору. У ній аналізуються його зміст і форма, відзначаються достоїнства і недоліки, робиться узагальнення. Оціночні судження рецензії повинні бути переконливо аргументовані.

Відгук — це текст, у якому висловлюють ставлення про прочитане, почуте, побачене.  Мета відгуку — описати свої почуття та думки, які з’явилися від знайомства з автором і його твором, а також рекомендація книжки або твору іншим читачам. 

 ПЛАН НАПИСАННЯ ВІДГУКУ

·         Автор і назва книжки. На початку важливо дати короткі відомості про прочитану книжку: ім’я автора, назву твору, в якому році він написаний автором. Чи знайоме вам прізвище письменника? Що вам про нього відомо? Згадайте важливе. Що ви скажете про назву книжки? Чи привернула вона вашу увагу? Можливо, створила певний настрій або натякнула, що чекає на вас у творі? Скажіть про це кілька слів.  Зміст книги.  дайте відповідь на головне питання — про що ця книжка? - Хто головні герої? Чи сподобалися тобі їхні характери, вчинки. Чому? Опишіть місця у творі, які найбільше сподобалися і обґрунтуйте, чому саме. Подумайте, у чому полягає головна думка розказаної історії? Можна розповісти про те, які риси характеру, вчинки, подвиги героїв викликали найсильніші емоції. Цікаві відгуки виходять, коли є порівняння, зіставлення прочитаного з фактами, відомими з інших книжок або з життя. Чи має книжка виховний потенціал? Який саме? Зверніть увагу! Тут не потрібно детально переказувати книжку, важливо — сформулювати головну ідею твору.

·         Сподобалася книжка чи ні. І обов’язково розкриваємо — чому? Чим вас порадувала історія? Що здалося найцікавішим? Чи згодні ви з діями героїв або, можливо, вчинили б по-іншому? Раптом у вас є навіть поради для когось з дійових осіб книжки. Чи маєте намір продовжити ознайомлюватися з цим автором, прочитати інші його книжки, або ж порекомендувати цю книжку читачам. а можливо (адже відгук може бути і негативним), порадити їм ніколи не брати в руки цієї книжки. У відгуку на книжку краще сказати якомога більше, ніж не сказати нічого. а скоротити ви завжди встигнете!

 МОЖЛИВІ ПОМИЛКИ ПІД ЧАС НАПИСАННЯ ВІДГУКУ!

·         Переказ подій не повинен займати значну частину твору (про це вже йшлося, але повторимо ще раз), відгук — це ваші враження від книжки, а на прикладі сюжету, тим не менш, не можна «плавати» в питаннях щодо змісту тексту. Твір, на який пишуть відгук, потрібно прочитати дуже уважно.

·         Не варто користуватися під час написання свого відгуку критикою або іншими статтями про цю книжку. Використання цих джерел доречно під час глибшого аналізу твору, для написання відгуку це ні до чого.

·         Непослідовний виклад думок і вражень або відсутність логічного переходу від однієї частини відгуку до іншого — це те, чого слід уникати. Текст повинен легко читатися.

Зразок читацького відгуку:

Повість «Вісім днів із життя Бурундука» І. Андрусяка купила   доньці і вирішила сама поглянути, що ж це за такий Бурундук. Що можу сказати – поки читала, нареготалась, трошки насумувалася, але із задоволенням дійшла до останньої сторінки. Із перших сторінок книга захоплює настільки, що навіть доросла людина легко занурюється у вир шкільного життя, що й казати про однолітків головного героя. Це реалістична історія дитячого життя. То Івась збирає гроші на нову мобілку, то читає «Айвенґо» й кайфує, попри те, що це твір за шкільною програмою, то знаходить у бабусиній хаті старезний журнал «Перець», то їде разом із батьками та сестричкою в село до бабусі, яка може годинами розповідати про цілюще повітря села та шкоду міста. А ще Івасів тато добре розбирається в комп’ютерах. Саме ці знайомі для всіх нас – і дітей, і дорослих – деталі роблять твір захопливим і цікавим, адже ми так любимо знаходити у книзі щось знайоме, щось із свого життя. Найцікавіше було потім обговорити книгу з донькою та більше дізнатись про її шкільне життя.