Лабораторна робота 4

ДІАГРАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА СТАНІВ. ДІАГРАМИ ПАКЕТІВ І КОМПОНЕНТІВ. ДІАГРАМИ СКЛАДЕНИХ СТРУКТУР І ДІАГРАМИ РОЗМІЩЕННЯ.

 Мета: вивчення діаграм станів та їх застосування в процесі проектування ІС. Дослідження фізичних аспектів побудови архітектури ІС: створення діаграм пакетів, діаграм компонентів і діаграм розміщення. Розгляд особливостей їхнього застосування в процесі проектування програмних та апаратних частин системи.

 Завдання:

1)      Вибрати в модельованій системі класи, для екземплярів яких побудувати діаграми станів, що характеризують поведінку об'єктів у декількох варіантах використання.

2)      Побудувати для системи загальну діаграму пакетів, визначити на ній пакети з необхідними системними бібліотеками, відобразити залежності між пакетами.

3)      Побудувати для цієї системи діаграму компонентів, що відповідає побудованій діаграмі пакетів, системні пакети зобразити у вигляді специфікацій пакетів.

4)      Побудувати для проектованої системи кілька варіантів діаграми розміщення (розгортання) для архітектури «клієнт-сервер», трирівневої архітектури тощо та обґрунтувати кожен варіант, запропонувавши найбільш оптимальний.

 Очікуваний результат: звіт, який містить

1)      Мету та задачі розробки ІС.

2)      Опис предметної області.

3)      Функціональні вимоги до ІС.

4)      Діаграми варіантів використання.

Порядок виконання:

1)      Виконання завдань.

2)      Створення звіту.

 Контрольні питання

1. Призначення діаграм стану. Як відображаються дії й діяльності на діаграмах стану? Що таке умовний перехід?

2. Які особливі стани об'єкта відображаються на діаграмі діяльності? Які переваги й недоліки діаграм стану?

3. Яку проблему проектування покликані вирішити діаграми пакетів? У чому відмінність діаграм пакетів від діаграм класів?

4. Які види елементів моделі зображені на діаграмі компонентів? Як зв'язані між собою діаграми пакетів і діаграми компонентів?

5. Які сутності відображаються на діаграмах розгортання та у яких випадках необхідне застосування цих діаграм?