Завдання 5. Розробка соціальної програми

Розробіть проєкт соціальної програми для громади, базуючись на інформації про неї з кейсів, які розміщені в доданому файлі (можна обрати будь-який кейс або  визначити свій, враховуючи тему дисертаційного дослідження):

Кейс №1. Інформація про громаду.

Населення громади – 13 тисяч осіб. Працездатне населення громади становить 55,7% мешканців; середній показник зареєстрованого безробіття по селах – 29,4%. Сільське господарство залишається домінуючою сферою зайнятості та охоплює понад 1400 осіб (40% працевлаштованого населення). Високі показники зайнятості (від 100 до 300 осіб) зберігаються за такими видами діяльності: транспорт, торгівля, місцеве самоврядування побутове обслуговування. Об’єднання громади сприяло активізації місцевого населення. Впродовж 2017 року зареєстровано громадську організацію «Учасників АТО ОТГ «З Україною в серці»; створено Молодіжну раду, до якої входять 24 представники з 6 загальноосвітніх навчальних закладів громади, а також Раду Сеньйорів, яка об’єднує 28 делегатів від усіх 28 сіл. Активно створюються вуличні комітети в селах громади (загалом більше 20 вуличних комітетів, офіційно зареєстрованих відповідно до Закону України «Про самоорганізації населення»). Для ефективної реалізації молодіжної політики, а також для активізації неформальної освіти та профорієнтаційної роботи серед учнів у селі створено молодіжний хаб Space HUB. Соціальні послуги мешканцям надає комунальна установа «Центр соціальних послуг громади», у штатному розписі якої визначено такі відділення: допомоги вдома; соціальної допомоги сім`ям, дітям, молоді та учасникам АТО; по роботі з людьми похилого віку та людьми з особливими потребами. Крім того, у громаді було проведено дослідження потреб місцевих мешканців у соціальних послугах. У ході опитування визначено, що найбільш соціально незахищеними групами населення в громаді є: літні люди (74,4 % відповідей), люди з обмеженою фізичною активністю (48,6 %) та діти з інвалідністю (43%). Водночас серед найважливіших соціальних проблем названі: дорогі медикаменти, відсутність спеціального обладнання для обстеження або реабілітації та відсутність доріг, тротуарів і будівель, доступних для людей з інвалідністю.

 Кейс №2. Інформація про громаду.

Загальна кількість мешканців громади складає 12,7 тис. Осіб. Основними тенденціями демографічного розвитку територіальної громади є незначне збільшення чисельності населення і його природного приросту, а також старіння населення. Суспільна активність, неурядові організації: ГО «Громада – 2007» - займалась допомогою під час газифікації сіл, ГО «Вікторія – 2015» - має досвід реалізації проекту до фінансованого з ПРООН по встановленню частотних перетворювачів,  БО «Добра справа малятам» – мета діяльності: всебічний розвиток громади, ГО Селищна рада ветеранів, Курінь Запорізького Козацького Війська Низового, Асоціація фермерів, Асоціація Воїнів Афганців, Спілка підприємців. У кожному селі проводиться робота по створенню ГО, які займатимуться реалізацією проектів для розвитку своїх територій. У ході опитування визначено, що найбільш соціально незахищеними групами населення в громаді є: люди з інвалідністю (74,4 % відповідей), люди похилого віку (48,6 %) та молодь (43%). На території функціонує Управління соціального захисту населення та Комунальний заклад  Територіальний центр надання соціальної допомоги. Будинок оснащений необхідною технікою в приміщеннях проведений капітальний ремонт та зроблене переоснащення кімнат відповідно до вимог ДБН. За допомогою методу RADAR було створено список проблем громади, а потім шляхом демократичного голосування визначено пріоритетність проблем: відсутність робочих місць, відплив молоді, слабкість адміністративних важелів впливу у місцевої влади, низька активність членів громади, відсутність активних громадських організацій, відсутність знань з формування місцевої політики розвитку

Кейс №3. Інформація про громаду.

Чисельність населення громади – 6 218 мешканців. Економічно активне населення у віці 18 – 59 років складає близько 58% від загальної кількості населення, населення пенсійного віку складає понад 22%. В цілому безробітні не перевищують 2% від економічно активного населення. Наявність безробітніх, яка за станом на 01.01.2018 р. складає 64 особи, викликана не стільки відсутністю вільних робочих місць, стільки суб’єктивними факторами в кожному окремому випадку. Парадоксально, підприємці нарікають на нестачу кваліфікованих працівників, як на одну з головних перешкод для розвитку, а мешканці визначають відсутність місцевих робочих місць, як основну причину міграції багатьох молодих людей. Історичні і природні передумови призводять до того, що громада залишається важливим центром послуг і виробництва в регіоні. Приватні сільськогосподарські підприємства забезпечують різноманітне сільськогосподарське виробництво. На території громади вирощуються зернові культури, олійні культури, овочі і фруктові сади. Розводяться корови, свині, вівці, риба. ОТГ надає мешканцям такі послуги: державне управління, освіта, дошкільна освіта, культура, фізична культура і спорт, комунальні послуги, транспорт і дороги, охорона здоров'я і соціальне забезпечення. Найважливішим викликом для громади, яка об’єднується, є організація комунальних підрозділів і служб. Найбільші фінансові проблеми громади пов’язані з необхідністю модернізації і будівництва нової технічної інфраструктури і комунальних об’єктів. Найбільший відсоток громадян - 23,3% вважають, що головною проблемою ОТГ є безробіття. Другою найбільшою проблемою (15,7%) є низька якість (відсутність) дорожнього покриття між населеними пунктами в громаді. Третьою важливою проблемою (13,1%) є недостатня громадська ініціативність та активність мешканців.Особливо негативно оцінили наявність різних форм цікавого проведення вільного часу для дітей та молоді.

Кейс №4. Інформація про громаду.

Населення становить 21297 осіб, близько 90% сконцентровано в центрі громади. Економіка громади має аграрно-промислову спеціалізацію. Промисловий сектор представлений п’ятьма підприємствами. Аграрний сектор спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур. У громаді діє 18 господарств, в т. ч. 5 господарських товариств, 1  кооператив i 12 фермерські господарства.Мережа закладів культури на території громади налічує 5 будинків культури, 19 клубів, 20 бібліотек, дитячу школа мистецтв, районний історичний музей.Однією із найважливіших проблем для розвитку громади у різних аспектах її діяльності є катастрофічний стан доріг і проблеми з Інтернет-зв’язком на значній частині території громади. Діяльність установ соціального захисту оцінюється негативно. А до найважливіших програм у цій сфері мешканці відносять наступні: непристосованість громадських будівель до потреб осіб з інвалідністю; неможливість користуватися послугами по догляду, фінансованими громадою; відсутність допомоги, що надається установами громади особам, що перебувають у важких матеріальних умовах; не зацікавленість установ громади проблемами осіб похилого віку.