Самостійне завдання 10

Самостійне заняття № 10 ПЕРЕВІРКА НАДІЙНОСТІ ТА ВАЛІДНОСТІ ПСИХОДІАГНОСТИЧНОГО ІНСТРУМЕНТУ

Мета: здійснити перевірку надійності паралельних форм психодіагностичного інструмента.
Виконайте самостійне завдання.
Здійсніть перевірку надійності паралельних форм психодіагностичного інструмента. Альтернативний метод – розщеплення методики на дві частини.
Методичні рекомендації до виконання завдань самостійної роботи.
 Паралельна форма психодіагностичної методики може стати джерелом перевірки надійності та валідності. Для цього достатньо провести дослідження за двома формами і встановити коефіцієнт кореляції між їхніми результатами. Дослідження проводиться з тими самими дослідження, однак на відміну від перевірки ретестової надійності, дослідження проводиться або одного дня або наступного. Останнє залежить від складності розробленого психодіагностичного інструмента.
 Основна умова – досліджувані не повинні бути стомлені після першого тестування, що може бути пов’язане зі складністю вирішуваних завдань об’єктивного тесту або значною кількістю пунктів опитувальника. Між двома дослідженнями повинно бути достатньо часу для відновлення. З метою збереження об’єктивності можна спробувати під час першого тестування об’єднати першу половину форми А та другу половину форми Б, а під час другого досліджування, відповідно, першу половину форми Б та другу половину форми Б. Альтернативним, дарма що непрямим, способом перевірки валідності розробленої методики є метод розщеплення. Психодіагностичний інструмент ділиться на дві рівнозначні за складністю та кількістю завдань (пунктів) частини. Далі вимірюється коефіцієнт кореляції між результатами дослідження за двома частина методики.
Звіт про виконання самостійного  завдання:
1. Коефіцієнт кореляції результатів після дослідження за двома формами методики (двома частинами методики).
2. Висновки та подальший план дій в залежності від отриманого результату.