Семінар "Розвиток демократичних ідей"

  1. Поява демократії. Античні філософи про демократію.
  2. Середньовічний погляд на демократичне правління.
  3. Ренесанс демократичних ідей у Новий час.

 

Семінарське заняття має на меті ознайомити студентів з терміном «демократія», простежити розвиток цього явища від античності до наших днів, звернувши особливу увагу не тільки на особливості практичної реалізації демократичних ідей, але й на критичні погляди, що супроводжували це явище впродовж всього періоду його розвитку. Результатом заняття має стати усвідомлення студентами демократичних ідей в усій їх складності, неоднозначності та суперечливості.

Перше питання семінарського заняття присвячено появі терміну «демократія» та тим дискусійним моментам, які це явище викликало серед античних філософів та політиків. Слово «демократія» виникло у політичній та філософській думці Стародавніх Афін кінця VI ст. до н.е. та пов’язане з ім’ям афінського реформатора Клісфена, якого називають «батьком афінської демократії». З цього часу демократія як специфічна форма державного устрою стає темою для роздумів всіх античних філософів – Сократа, Платона, Аристотеля, Фукідіда, Цицерона, Сенеки тощо. Студентам слід розібрати аргументи на користь та проти демократії, спираючись на відповідні джерела.

У другому питанні розглядається середньовічний погляд на демократичне правління. Епоха середньовіччя зазвичай мало пов’язується з демократією згідно з поширеними поглядами на середньовіччя як на епоху темряви і занепаду. Тим не менш, середньовічні філософи, перебуваючи під сильним впливом класичної античної філософії, звертали увагу на цю форму правління, розглядаючи її переваги та недоліки, намагаючись пристосувати окремі її елементи до реалій тогочасного суспільного життя. Зокрема, італійський філософ і богослов Фома Аквінський вважав демократію (наряду з аристократією та королівською владою) одним з необхідних елементів системи державного управління. Демократичні практики були притаманні багатьом середньовічним містам, особливо в Італії та Німеччині. Студентам необхідно вивчити ці приклади, розглянувши особливості їхнього застосування в тогочасних умовах.

Третє питання семінару присвячене масштабному відродженню демократичних ідей і практик в Європі Нового часу. Кардинальні зміни в економічному, політичному та культурно-релігійному житті тогочасного суспільства викликали необхідність ідеологічного обґрунтування нових суспільних порядків. Ідеї Монтеск’є, Локка, Гоббса, Пейна, Вольтера, Руссо та інших політичних філософів не тільки сформували новий ідеологічний пейзаж, але й послужили джерелом натхнення для проведення широкомасштабних суспільних зрушень, які знайшли своє вираження у низці революцій, що прокатилися Європою у XVI – ХІХ ст. Студентам слід провести паралелі між ідеями філософів та їхньою практичною реалізацією у Новий час.

Література

Головатий М. Ф. Демократія: історія, теорія, практика : навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. та аспірантів-політологів. Київ : ДП "Вид. дім "Персонал", 2011. 230 с.

Iсторiя держави i права зарубiжних країн: правовi джерела : навч. посiб. / Упоряд. Г. I. Трофанчук. Київ : Юрiнком Iнтер, 2008. 352 с.

Кобута Л. П. Історія та теорія демократії. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів спеціальності “Політологія”. Івано-Франківськ : ПП Курилюк В.Д., 2010. 62 с.

Методичні рекомендації до семінарських занять та самостійної роботи з дисципліни «Історія та теорія демократії» для здобувачів освітнього ступеня «магістр» спеціальності 033 «Філософія» денної форми навчання / Упоряд. О. М. Кожем’якіна; М-во освіти і науки України, Черкас. держ. технол. ун-т. Черкаси : ЧДТУ, 2018. 17 с.

Основи демократії : підручник для студентів вищих навчальних закладів. Третє видання, оновлене і доповнене / За заг. ред. А. Ф. Колодій. Львів : Астролябія, 2009. 832 с.

Основи політичної науки: курс лекцій. У 4 ч. Ч. 1: З історії політичної думки: від стародавності до наших днів / Б. Кухта та ін. ; ред. Б. Кухта. Львів : Кальварія, 1997. 287 с.

Патнем Р. Д. Творення демократії: традиції громадської активності в сучасній Італії. Пер. з англ.; під заг. кер. В. Ющенко . Київ : Видавництво Соломії Павличко "Основи", 2001. 302 с.

Політологія. Книга перша: Політика та суспільство. Книга друга: Держава і суспільство /А. Колодій та ін. 2-е вид., перероб. і доп. К. : Ельга, Ніка-Центр, 2002. С.407–423.

Старожитні витоки демократії

Трофанчук Г. І. Історія держави і права зарубіжних країн : навчальний посібник. Київ : Юрінком Інтер, 2006. 400 с.

Lippmann W. The Basic Problem of Democracy

Problems with Democracy