Індивідуальне завдання

Передбачає виконання науково-дослідницького завдання. Кінцевим результатом повинна стати розгорнута доповідь з використанням презентацій, наведенням конкретних результатів. Орієнтовна тематика завдань:

1. Історія виникнення та розвитку економічного аналізу як науки.

2. Організація економічного аналізу на підприємстві: структура і напрямки роботи аналітичних служб.

3. Планування і головні етапи аналітичної роботи.

4. Узагальнення, оформлення та використання результатів аналізу.

5. Характеристика головних евристичних методів аналізу.

6. Додаткові (другорядні) методи і технічні прийоми в економічному аналізі.

7. Економіко-математичні методи, що застосовуються в економічному аналізі.

8. Соціологічні методи, які використовуються в економічному аналізі.

9. Сутність і значення елімінування та його способів в економічному аналізі.

10. Фактори і резерви виробництва.

11. Основні джерела інформації, що використовуються при проведенні економічного аналізу.

12. Використання ЕОМ в економічному аналізі.

13. Характеристика видів перевірки якості інформації.

14. Історичний аспект виникнення та розвитку видів аналізу.

15. Інформація та класифікація їх джерел.

16. Система показників діяльності підприємства.

17. Організаційно-інформаційна модель аналізу та оцінювання виробництва і реалізації продукції (робіт, послуг).

18. Система показників і фактори, які визначають рівень попиту на продукцію та послуги.

19. Сутність, зміст і завдання аналізу виробничої програми.

20. Аналіз динаміки обсягів реалізації і місткості ринку.

21. Аналіз ритмічності та рівня організації виробництва.

22. Аналіз впливу інтенсивних і екстенсивних факторів на обсяг виробництва продукції.

23. Аналіз виробничого браку підприємства.

24. Теоретико-суттєва характеристика довгострокових активів підприємства.

25. Організаційно-інформаційна модель аналізу основних фондів.

26. Факторний аналіз показників ефективності використання основних засобів.

27. Напрямки підвищення ефективності використання основних фондів підприємства в сучасних умовах господарювання.

28. Визначення та характеристика причин (факторів), що впливають на зміну продуктивності праці.

29. Методика розрахунку впливу трудових факторів на зміну обсягів виробництва.

30. Використання методу елімінування щодо аналізу впливу на продуктивність праці якісних і кількісних факторів.

31. Аналіз соціального розвитку підприємства.

32. Класифікація видів витрат і об’єктів аналізу.

33. Система показників рівня витрат і собівартості продукції.

34. Організаційно-інформаційна модель аналізу собівартості продукції (робіт, послуг) підприємства.

35. Сутність показників собівартості та характеристика джерела інформації.

36. Методика аналізу матеріальних затрат і заробітної плати.

37. Методика аналізу собівартості окремих видів продукції (робіт, послуг).

38. Визначення резерві зниження собівартості продукції (робіт, послуг).

39. Організаційно-інформаційна модель аналізу фінансових результатів.

40. Теоретико-суттєва характеристика прибутку та рентабельності підприємства в сучасних умовах господарювання.

41. Характеристика головних джерел інформації щодо аналізу фінансових результатів.

42. Методологія аналізу фінансових результатів підприємства.

43. Фінансова звітність підприємства в аналізі прибутку та рентабельності.

44. Призначення та теоретико-суттєва характеристика балансу підприємства як головної форми фінансової звітності.

45. Фактори, що впливають на фінансовий стан підприємства.

46. Сутність та основні напрями аналізу дебіторської і кредиторської заборгованості.

47. Фінансовий потенціал підприємства.

48. Рейтингова оцінка фінансового стану підприємства.

49. Аналіз інтенсивності використання капіталу.

50. Узагальнення результатів аналізу фінансового стану підприємства й визначення шляхів фінансового оздоровлення.