ГЛЮКУРОНОВА КИСЛОТА

одноосновна гексуронова кислота, якаутворюється із D-глюкози при окисненні її первинної гідроксильної групи.

D-Г.к. широко розповсюджена в тваринному і рослинному світі: входить до складу кислих мукополіцукоридів, деяких бактеріальних поліцукоридів, тритерпенових сапонінів, геміцелюлоз, камедів. Вільна D-Г.к., що утворюється при окиснювальному розщепленні міоінозиту ферментами печінки, виявлена в крові й сечі тварин у невеликих кількостях. У вигляді глікозидів (глюкоронідів) із сечею виводяться деякі продукти обміну речовин, в тому числі отруйні (фенол, крезол) і численні лікарські речовини. Г.к. - єпопередником біосинтезу аскорбінової кислоти.

» Глосарій