ФОЛАЦИН, ФОЛАТИН, ВІТАМІН Вс

група водорозчинних сполук, молекули яких містять птеридинове ядро, залишки параамінобензойної і глутамінової кислот.

Найпоширеніші у природі: фолієва кислота (птероїлглутамінова кислота) і її поліглутамати. Наявний в усіх тваринних тканинах, рослинах і у мікроорганізмах. Тварини і людина не синтезують Ф. і повинні одержувати його з їжею; може синтезуватися мікрофлорою кишківника. Відновлена форма фолієвої кислоти - тетрагідрофолієва кислота - і її похідні беруть участь як коферменти у ферментативних реакціях переносу одновуглецевих фрагментів (СН3-, -СН2-, -СНО та ін.) при обміні амінокислот (серину, гліцину, гістидину), біосинтезі метіоніну, пуринових і піримідинових основ. Нестача Ф. в організмі веде до порушення росту і розвитку макроцитарної анемії. багаті Ф. свіжі овочі, полуниці, печінка, дріжджі. Добова потреба дорослої людини - 400 мкг. Антиметаболіти Ф. (аміноптерин, аметотоптерин) мають цито- і канцеростатичні властивості і діють як імунодепресанти при трансплантації органів.

» Глосарій