ФОСФАТИДИ, ФОСФОЛІПІДИ

складні ліпіди, в молекулах яких присутній залишок фосфатної кислоти. Ф. - естери фосфатної кислоти і гліцеролу або аміноспирту сфінгозину, які за допомогою етерного або амідного зв'язку сполучені з залишками насичених і ненасичених жирних кислот.

До важливих Ф. належать: фосфатидилетаноламіни, фосфатидилхоліни, фосфатидилгліцероли, фосфатидилсерини, дифосфатидгліцероли (кардіоліпіни), фосфатидилінозити. Входять до складу клітинних і субклітинних структур тварин, рослин, мікроорганізмів. Наявність полярних і неполярних угрупувань у молекулах Ф. обумовлює своєрідні фізико-хімічні властивості і специфічну роль Ф. у побудові і функціонуванні біологічних мембран. Основну роль у біосинтезі Ф. виконують цитидинові нуклеотиди, за допомогою яких будуються фосфодиетерні зв'язки.

Біосинтез здійснюється переважно у печінці, тканинах кишківника, нирках, м'язах, у менших кількостях - у мозку.

Катаболізм Ф. відбувається під впливом ліпаз (фосфоліпази А1, А2, С, D), що кталізують специфічне розщеплення естерних і фосфодиетерних зв'язків.

» Глосарій