ГЛІКОЛІПІДИ

ліпіди, які містять вуглеводний фрагмент. Виявлені в тканинах рослин, тварин і деяких мікроорганізмах. В залежності від структури ліпідної частини розрізняють нейтральні Г. (моно- і диглікозилдигліцериди, олігоцукориди, ацильовані високомолекулярними розгалуженими жирними кислотами), глікосфінголіпіди (похідні сфінгозину - гангліозиди, цереброзиди), глікофосфоліпіди (диетери фосфатної кислоти).

Нейтральні Г. виконують структурні функції в фотосинтетичних органоїдах, визначають серологічну характеристику мікроорганізмів. Глікосфінголіпіди і глікофосфоліпіди входять до складу біологічних мембран, відіграють важливу роль в явищах міжклітинної адгезії, володіють імунними властивостями.

» Глосарій