КРОХМАЛЬ

основний резервний вуглевод рослин, який складаєтьсяз лінійної амілази (біля 25%) і розгалуженогоамілопектину (біля 75%).

Утворюється в хлоропластах і амілопластах, відкладається в клітинах у вигляді крохмальних зерен; накопичується в зернах, бульбах, кореневищах і цибульках. Розщеплення α-1→4 зв'язків в К. каталізується амілазами або (в присутності фосфату) фосфорилазою, α-1→6-зв'язків - аміло-1,6-глюкозидазою.
К. складає основну частину важливих продуктів харчування
(в пшеничному борошні 75-80% К., в картоплі-25%), використовується в харчовій промисловості, є джерелом одержання глюкози, а також (частково у вигляді похідних) використовується при виготовленні паперу і текстильних виробів. Головне джерело одержання К.
- картопля, рис, пшениця.

» Глосарій