ГЛОБУЛІНИ

розчинні у розведених розчинах солей, кислот і лугів; погано розчинні у воді (крім міозину і деяких інших); випадають в осад при насиченні розчину сульфатом амонію. Входять до складу рослинних і тваринних тканин (складають майже половину білків сироватки крові). Більшість Г. - прості білки, але деякі із них зв'язані з вуглеводами, ліпідами (особливо Г. плазми крові), нуклеїновими кислотами (нейроглобулін), йодом (тиреоглобулін). Визначають імунні властивості організму (антитіла, комплемент), згортання крові (протромбін, фібриноген та ін.), беруть участь у транспорті йонів заліза (трансферин, гаптоглобін), міді (церуплазмін), в регуляції гемопоеза (еритропоетини).

» Глосарій