ФОСФАТИДИЛХОЛІНИ, ЛЕЦИТИНИ, ХОЛІНФОСФАТИДИ

природні сполуки із групи фосфатидів (клас ліпідів), естери холіну і дигліцеридфосфатних (фосфатидових) кислот.

Багатогранність молекулярних форм Ф. визначається будовою і складом залишків жирних кислот. Поширені в організмах тварин (в еритроцитах, спермі, мозку, яєчному жовтку; багаті Ф. органи з високою інтенсивністю обміну - печінці, серцевому м'язі), рослин (в бобах сої, насінні соняшнику, пророщеному зерні пшениці). Поряд з іншими фосфатидами Ф. входить до складу біологічних мембран.

Біосинтез Ф. відбувається при фосфорилюванні холіну під впливом холінкінази, холінфосфатцитидинтрансферази. В організмі можливий перехід фосфатидилетаноламінів у Ф.

» Глосарій