Тема 3. Використання редактора електронних таблиць Excel в процесі збору і обробки наукових даних у сфері фізичної культури та спорту

Короткий опис електронних таблиць Excel. Інтерфейс середовища Excel. Засоби керування Excel. Організація даних в Excel. Операції з даними. Створення формул. Введення даних в електронну таблицю Excel. Обчислення розрахункових показників. Візуальний аналіз вибірки. Створення графіків. Сортування та фільтрація даних таблиці.

Сучасні спортивні дослідження містять великі масиви вимірів. Отримані в ході експериментальної роботи дані представлені у вигляді неврегульованого набору чисел. Для того, щоб по ним можна було робити якісь виводи, необхідна первинна їх обробка - угрупування. Спеціальні статистичні операції дають можливість сконцентрувати початковий кількісний матеріал, і при цьому не втрачається корисна інформація. З погляду математичної процедури, така робота зводиться до формування деяких математичних систем, основні характеристики яких дають уяву про початковий масив чисел.

Найпопулярніший метод, що дозволяє зробити такі операції ‑ метод середніх величин. Початкова кількісна інформація при ранжируванні переходить у варіаційний ряд. Характеристики варіаційного ряду дають уявлення про початковий масив чисел. Концентрація початкового кількісного матеріалу і представлення його декількома параметрами є основою для подальших досліджень, тому що потім робота проводиться не з усім масивом чисел, а тільки з характеристиками варіаційного ряду.

Робота над методом середніх величин передбачає три основних етапи:

1.Утворення варіаційного ряду.

2.Знаходження основних характеристик варіаційного ряду:

·обсяг вибірки (N);       

·середнє арифметичне значення ();

·медіана (Мех);

·мода (Мох);

·дисперсія (s2);

·середнє квадратичне відхилення (s);

·помилка середнього арифметичного значення (m);

·коефіцієнт варіації (V);

3.      Практична реалізація отриманих характеристик.


Última modificación: Friday, 28 de January de 2022, 01:24