Контрольна робота №2.

ВАРІАНТ №1

 

1.  Основні положення технології вирощування екологічно чистої продукції овочів, фруктів, ягід. (5б)

2.Виробництво екологічно безпечної продукції на основі екологізованої технології підготовки насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур. (5б)

3.  Біологічне землеробство засноване на застосуванні:

а) отрутохімікатів;

б) мінеральних добрив;

в) органічних добрив;

г) біологічного захисту рослин. (1б)

4. Найбільше накопичення радіонуклідів характерне для:

а) бобових культур, гречки, буряку, капусти, гірчиці (у 3-10 разів);

б) цибулі, баклажан, перцю, кабачків, гарбузів, часнику, помідор, огірків;

в) кукурудзи. (1б)

5. Офіційно трансгенні технології використовуються з

а) 1956 року.

б) 1996 року.

в) 1999 року.

         г) 2000 року. (1б)

6. При виявленні у плодах перевищення вмісту пестицидів у 2-4 рази, порівняно з нормою, їх перед переробкою слід:

а) очищати від шкірки.

б) ретельне мити

в) знешкодити. (1б)

7. Для одержання екологічно чистої дієтичної продукції гречки категорично забороняється розміщувати її вздовж шосейних доріг. Відстань від посіву до траси повинна бути:

а) не менше 0,5 км;

б) не менше 0,25 км. ;

в) не менше 1 км;

г) не менше 2 км. (1б)

 

ВАРІАНТ №2

1.Українська модель альтернативного землеробства. (5б)

2.Особливості технології вирощування основних овочевих культур відкритого ґрунту. (5б)

3. При виявленні у плодах перевищення вмісту пестицидів у 2-4 рази, порівняно з нормою, їх перед переробкою слід:

а) очищати від шкірки.

б) ретельне мити

в) знешкодити. (1б)

4. Якщо пестициди містяться у тваринних продуктах, то вершки, жир можна використовувати:

а) лише для технічних цілей;

б)  знешкодити. (1б)

5. Які причини півищеного вмісту нітратів у продуктах харчування?

а) надмірна кількість азотних добрив, незбалансованість за основними макро- та мікроелементами;

б) тип ґрунтів

в) висока вологість ґрунтів і повітря;

г) недостатня кількість сонячного світла;

д) біологічні особливості культур і сортів;

е) технологія виробництва;

ж) все зазначене вірне(1б)

6. З плодово-ягідних культур більшою мірою схильні до радіоактивного забруднення:

а)   червона і чорна смородина, аґрус,

б) суниця садова, полуниця,

в) малина, яблука, груші,

г) вишня, слива, черешня(1б)

7. За яких умов в картоплі, накопичується значна кількість отруйної речовини – соланіну

         а)   за умов неправильного зберігання та за умов попадання прямих сонячних променів,

 б) за умов попадання прямих сонячних променів,

в) технологія вирощування культури(1б)

 

 

 

ВАРІАНТ №3

1.     Особливості вирощування овочевих культур і картоплі(5б)

2.     Спеціальні технології вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції.  (5б)

3. Згідно з Законом України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» заборонена …:

а) імпортована харчова добавка;

 б) реалізація і використання вітчизняних та ввезення в Україну імпортних харчових продуктів без маркування державною мовою України про склад харчового продукту і вміст хімічних речовин;

 в) зміна переліку дозволених до використання харчових добавок. (1б)

4. Для одержання екологічно чистої дієтичної продукції гречки категорично забороняється розміщувати її вздовж шосейних доріг. Відстань від посіву до траси повинна бути:

а) не менше 0,5 км;

б) не менше 0,25 км. ;

в) не менше 1 км;

Г) не менше 2 км. (1б)

5.Для одержання високого й екологічно чистого врожаю насіння соняшник необхідно повертати на попереднє місце не раніше як через:

а) 7—9 років. ;

б) 4-5;

в) 6-7. (1б)

6.З плодово-ягідних культур більшою мірою схильні до радіоактивного забруднення:

а)   червона і чорна смородина, аґрус,

б) суниця садова, полуниця,

в) малина, яблука, груші,

г) вишня, слива, черешня. (1б)

7. При виявленні у плодах перевищення вмісту пестицидів у 2-4 рази, порівняно з нормою, їх перед переробкою слід:

а) очищати від шкірки.

б) ретельне мити(1б)

 

 

 

ВАРІАНТ №4

1.     Біотехнологічні методи захисту овочевих культур у закритому ґрунті. (5б)

2.     Проблеми ринку екологічної продукції. (5б)

3. Найнебезпечніші забруднювачі молока та молочної продукції

а)  пестициди

б) багатохлористі біфеноли

в) пластіфікатори

г) детергенти та дізенфіційні речовини

д) нітрати та нітрити

е) антибіотики

ж) мікотоксини

з)радіонукліди

 ж) все зазначене вірне(1б)

4. За яких умов в картоплі, накопичується значна кількість отруйної речовини – соланіну

         а)   за умов неправильного зберігання та за умов попадання прямих сонячних променів,

 б) за умов попадання прямих сонячних променів,

в) технологія вирощування культури(1б)

5. З плодово-ягідних культур більшою мірою схильні до радіоактивного забруднення:

а)   червона і чорна смородина, аґрус,

б) суниця садова, полуниця,

в) малина, яблука, груші,

г) вишня, слива, черешня. (1б)

 6. Сертифікат відповідності –це документ, що виданий уповноваженим Державним комітетом України зі стандартизації, метрології і сертифікації органом, який підтверджує:

а) харчові продукти і продовольча сировина відповідним чином ідентифіковані і відповідають вимогам діючих нормативних документів;

б) харчові продукти і продовольча сировина відповідним чином ідентифіковані і не відповідають вимогам діючих нормативних документів;

в) екологічний  паспорт. (1б)

7. У вареному м’ясі (яловичина, свинина, баранина та ін.) від тих, що містяться їх в початковому свіжому м’ясі. залишається радіонуклідів

         а)  10%

б) 40%

в) 50%

г) 60%(1б)

 

 

ВАРІАНТ №5

.

1.      Проблеми розвитку екологічного землеробства в Європі та його перспективи. (5б)

2.     Основні положення технології вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції. (5б)

3. Сертифікат відповідності –це документ, що виданий уповноваженим Державним комітетом України зі стандартизації, метрології і сертифікації органом, який підтверджує:

а) харчові продукти і продовольча сировина відповідним чином ідентифіковані і відповідають вимогам діючих нормативних документів;

б) харчові продукти і продовольча сировина відповідним чином ідентифіковані і не відповідають вимогам діючих нормативних документів;

в) екологічний  паспорт. (1б)

4. Основним документом, що визначає державну політику щодо ГМО, є Закон України:

а) “Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні ГМО”;

б) «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини»

в) «Про захист прав споживачів» (1б)

5.  Біологічне землеробство засноване на застосуванні:

а) отрутохімікатів;

б) мінеральних добрив;

в) органічних добрив;

г) біологічного захисту рослин. (1б)

6. В яблуках, персиках, абрикосах і сливах пестициди концентруються в основному

3.     а) в шкірці.

4.     б) в мякоті

в) насінні (1б)

7.Згідно з Законом України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» заборонена …:

а) імпортована харчова добавка;

 б) реалізація і використання вітчизняних та ввезення в Україну імпортних харчових продуктів без маркування державною мовою України про склад харчового продукту і вміст хімічних речовин;

 в) зміна переліку дозволених до використання харчових добавок.

 

 

 

ВАРІАНТ №6

1.     Шляхи попередження надходження антибактеріальних речовин та гормональних препаратів в організм людини з продуктами харчування. (5б)

2.     Використання генетично  модифікованих організмів у с.-г виробництві. (5б)

3.З плодово-ягідних культур у меншій мірі схильні до радіоактивного забруднення:

         а)  суниця садова, полуниця, малина, яблука, груші, вишня, слива, черешня.

б) червона і чорна смородина, аґрус,

в) виноград(1б)

4. У вареному м’ясі (яловичина, свинина, баранина та ін.) від тих, що містяться їх в початковому свіжому м’ясі. залишається радіонуклідів

         а)  10%

б) 40%

в) 50%

г) 60%(1б)

5. Картоплю звільняють від радіонуклідів вимочуванням впродовж 3—4 годин в злегка підсоленій воді, при цьому виводяться:

а)   до 10% радіонуклідів.

б) до 30% радіонуклідів.

в) до 40% радіонуклідів.

         г) до 50% радіонуклідів. (1б)

6. У зовнішніх листках капусти накопичується пестицидів більше, ніж у внутрішніх, а у качані їх більше, ніж у листках у:

а)  1-1,5 разів.

б)  2,5-10 разів.

в) 10-15 разів. (1б)

7. Основними ознаками біологічного рослинництва є:

а)   Заборона використання хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив.

б) Заборона використання генетично модифікованих організмів.

в) Забезпечення  раціонального використання та захисту водних ресурсів.

г) Обов’язкове використання органіки, сівозмін, вирощування бобових культур.

д) все зазначене вірне(1б)

 

 

 

ВАРІАНТ №7

1.     Українська модель альтернативного землеробства. Закон України «Про органічне землеробство і агровиробництво», (5б) 

2.     Виробництво екологічно безпечної продукції на основі екологізованої технології підготовки насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур. (5б)

3. Основними ознаками біологічного рослинництва є:

а)   Заборона використання хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив.

б) Заборона використання генетично модифікованих організмів.

в) Забезпечення  раціонального використання та захисту водних ресурсів.

г) Обов’язкове використання органіки, сівозмін, вирощування бобових культур.

д) все зазначене вірне (1б)

4. Основними бактеріальніми забруднювачами, що присутні в сирому м'ясі, є:   

а)  сальмонела (Salmonella) кишкова паличка Escherichia coli, бактерії Campylobacter

б) Антибіотики

в) Мікотоксини

г) Радіонукліди(1б)

5. Оцінка відповідності стану грунтів вимогам ССЗ проводиться за комплексом показників:

а)  Всього 4 показника,

 б) Всього 20 показників,

в) Всього 42 показника (1б)

6.У верхній лусці цибулі пестицидів більше, ніж у внутрішній у:

а)  3,5-4 разів

б) 5-6 разів

в) 6-7 разів(1б)

7. ЕМ-технології  –  це

а) використання  корисних  мікроорганізмів  та мікробіологічних добрив.

 б) отрутохімікати;

в) мінеральні добрива;

г) біологічний захист рослин. (1б)

 

 

ВАРІАНТ №8

1.     Біотехнології  та  використання  ЕМ-технологій  у  рослинництві. (5б)

2.      Основні положення технології вирощування екологічно чистої продукції у малих  селянських  та фермерських  господарствах (5б)

3.Першочерговим етапом виконання комплексу робіт із визначення придатності сільськогосподарських земель для вирощування екологічно безпечних урожаїв є

а)  оцінка екологічного стану територій.

б) разореність

в) нові технології(1б)

4. Кількість пестицидів у харчових продуктах з часом зменшується у зв’язку з розпадом їх, що залежить від періоду напіврозпаду, який у фосфорорганічних сполуках становить від

а)  2 діб до 2 міс.,

б) 2 міс. до 2 років. 

в) 2 років до 50 років (1б)

5. У зовнішніх листках капусти накопичується пестицидів більше, ніж у внутрішніх, а у качані їх більше, ніж у листках у:

а)  1-1,5 разів.

б)  2,5-10 разів.

в) 10-15 разів. (1б)

6. Основними бактеріальніми забруднювачами, що присутні в сирому м'ясі, є:   

а)  сальмонела (Salmonella) кишкова паличка Escherichia coli, бактерії Campylobacter

б) Антибіотики

в) Мікотоксини

г) Радіонукліди(1б)

 

 

ВАРІАНТ №9

1.     Законодавче регулювання виробництва та реалізації харчових продуктів, що містять генетично  модифіковані організми (ГМО) в Україні та світі. (5б)

2.     Спеціальні технології вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції. (5б)

3.У верхній лусці цибулі пестицидів більше, ніж у внутрішній у:

а)  3,5-4 разів

б) 5-6 разів

в) 6-7 разів(1б)

4.В яблуках, персиках, абрикосах і сливах пестициди концентруються в основному

а) в шкірці.

б) в мякоті

в) насінні(1б)

5. Мікотоксини—

а)  отруйні продукти обміну пліснявих грибів.

б) Хімічні сполуки

в) мінеральних добрива. (1б)

6.Першочерговим етапом виконання комплексу робіт із визначення придатності сільськогосподарських земель для вирощування екологічно безпечних урожаїв є

а)  оцінка екологічного стану територій.

б) разореність

в) нові технології(1б)

7. Основними бактеріальніми забруднювачами, що присутні в сирому м'ясі, є:   

а)  сальмонела (Salmonella) кишкова паличка Escherichia coli, бактерії Campylobacter

б) Антибіотики

в) Мікотоксини

г) Радіонукліди(1б)

 

 

ВАРІАНТ №10

1.     Нормативно-правове регулювання забезпечення Україною екологічної безпеки сільськогосподарської продукції. (5б)

2.     Сівозміна  –  важливий  біологічний  і агроекологічний  фактор  рослинництва.  (5б)

3. Дієвим способом попередження забруднення зерна токсичними видами грибів на всьому шляху від поля до споживача є :

а) застосування поліпшеної технології вирощування,

         б) використання стійких до хвороб сортів,

в) своєчасні захисні заходи,

г) своєчасне збирання та правильне зберігання зернових культур

 д) все зазначене вірне(1б)

4.  ЕМ-технології  –  це

а) використання  корисних  мікроорганізмів  та мікробіологічних добрив.

 б) отрутохімікати;

в) мінеральні добрива;

г) біологічний захист рослин. (1б)

5. Згідно з Законом України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини» заборонена …:

а) імпортована харчова добавка;

 б) реалізація і використання вітчизняних та ввезення в Україну імпортних харчових продуктів без маркування державною мовою України про склад харчового продукту і вміст хімічних речовин;

 в) зміна переліку дозволених до використання харчових добавок. (1б)

6. Для одержання екологічно чистої дієтичної продукції гречки категорично забороняється розміщувати її вздовж шосейних доріг. Відстань від посіву до траси повинна бути:

а) не менше 0,5 км;

б) не менше 0,25 км. ;

в) не менше 1 км;

г) не менше 2 км. (1б)

 7. Картоплю звільняють від радіонуклідів вимочуванням впродовж 3—4 годин в злегка підсоленій воді, при цьому виводяться:

а)   до 10% радіонуклідів.

б) до 30% радіонуклідів.

в) до 40% радіонуклідів.

         г) до 50% радіонуклідів. (1б)


Last modified: Thursday, 30 November 2023, 2:20 PM