Однією з основних тенденцій розвитку сучасного машинобудування є впровадження в технологічний процесі виробництва мехатронних технологічних машин і роботів.  Мехатронний підхід в створенні машин нового покоління полягає в перенесенні функціонального навантаження від механічних вузлів  до інтелектуальних компонентів, які легко перепрограмовуються в нову задачу і при цьому мають відносно низьку вартість.

Мехатронний підхід до проектування передбачає не розширення, а саме заміщення функцій, традиційно виконуваних механічними елементами системи на електронні та комп'ютерні блоки.

Розуміння принципів побудови інтелектуальних елементів мехатронних систем, методів розробки алгоритмів управління та їх програмної реалізації є необхідною умовою для створення і впровадження мехатронних технологічних машин.

Основною тенденцією інтелектуалізація в розвитку сучасної промисловості являється використання виробничих технологій базі на мехатронних технологічних машин і роботів.  У багатьох галузях промисловості мехатронні системи приходять на зміну традиційним механічним машинам, які вже не відповідають сучасним якісним вимогам.


Кредити: 3