Енергетичний аудит - це вид діяльності, спрямований на зменшення споживання енергетичних ресурсів суб'єктами господарювання за рахунок підвищення ефективності їх використання. Енергетичний аудит призначений для вирішення таких головних завдань:

·       обстеження стану використання енергетичних ресурсів на об'єкті;

·       аналіз ефективності споживання енергетичних ресурсів;

·       розроблення організаційно-технічних заходів, спрямованих на зниження енергетичних або грошових витрат;

·       визначення потенціалу заощадження енергії;

·       економічне обґрунтування організаційно-технічних заходів.

Об`єктом енергетичного аудиту може бути будь-яке підприємство, енергетична установка, будівля, агрегат, який генерує, перетворює, або споживає енергію.

Підсумковим документом енергоаудиту є звіт, що, зазвичай, містить три розділи:

1.     Опис об'єкту;

2.     Збір даних про споживання енергії на об'єкті та аналіз зібраних даних;

3.     Рекомендації по заощадженню енергії.

Опис об'єкту і його будівель характеризує наявні на об'єкті установки і обладнання, режим їх роботи, продуктивність, а також оцінює ефективність виробничого обладнання. Наприклад, опис котельні містить інформацію про кількість і тип котлів, спосіб керування їх режимами, параметри пари та продуктивність котлів.

Завданням розділу звіту про вивчення стану енерговикористання є визначення кількості енергії й енергоносіїв, що використовуються різними споживачами обстежуваного об'єкту, а також їх вартості. Крім того, проводиться порівняння фактичного споживання енергії на об'єкті з прийнятими нормативами. На основі зібраних даних проводиться аналіз енергоспоживання і виявляються шляхи підвищення ефективності енерговикористання, яке дає можливість виявити ділянки об'єкта, в яких інвестиції дадуть найбільший економічний ефект.

Рекомендаційна частина звіту містить пропозиції стосовно ефективного використання енергії, які розроблені під час проведення обстеження і за результатами аналізу енергоспоживання. Пропоновані практичні проекти повинні обґрунтовуватись техніко-економічними розрахунками. Опис заходів з заощадження енергії містить такі ключові моменти: що потрібно робити, щоб заощадити енергію; як ці дії приведуть до заощадження енергії; співвідношення потенційних заощаджень з інвестиціями на реалізацію заходів.

Кредити: 3
Семестр: 123