ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи

 

__________________ О.І. Гура

____ _____________ 2015 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“ТЕХНІКА І ТАКТИКА УКРАЇНСЬКОГО РУКОПАШУ “СПАС”

 

Програма

навчальної дисципліни

 

підготовки специалистів

напряму 7.010201 “Фізичне виховання”

(ЦДСВНЗ 2.1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кафедра теорії та методики фізичного виховання і спорту

 

2015 рік

 

розроблено та внесено: кафедра теорії та методики фізичного виховання і спорту

 

Розробники програми: Притула О.Л., старший викладач кафедри ТМФКіС, Конох А.П., д.п.н., професор кафедри ТМФК і С.

 

Обговорено та рекомендовано до затвердження кафедрою теорії та методики фізичного виховання і спорту 26 серпня 2015 року, протокол №1

 

Завідувач кафедри д.п.н., професор ________ А.П. Конох

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Програма вивчення навчальної дисципліни ”Техніка і тактика українського рукопашу “Спас”

складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів напряму підготовки “Фізичне виховання”.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є техніко-тактична підготовка висококваліфікованих фахівців у галузі фізичного виховання до роботи в сфері українського рукопашу “Спас”.

Студенти в процесі вивчення курсу розглядають систему техніко-тактичної підготовки в бойовому мистецтві Спас.

 

Міждисциплінарні зв’язки:

Важливим завданням фізкультурних навчальних закладів є підготовка фахівців для роботи в спортивній сфері і сфері масової фізичної культури. В процесі викладання навчальної дисципліни формуються спеціалізовані навички українського рукопашу Спас в межах напряму ”Фізичне виховання”.

Курс ”Техніка і тактика українського рукопашу Спас” є самостійною дисципліною і має безпосередній зв’язок з такими навчальними дисциплінами: “Історія фізичної культури”, “Анатомія”, “Фізіологія людини”, “Фізіологія спорту”. Вивчення курсу передує вивченню таких дисциплін, як “Історія і духовно-філософські основи “Спасу”, “Теорія і методика українського рукопашу “Спас”, “Народні ігри “Спасу, козацькі бойові танці і пісні”, “Організація і методика проведення змагань з українського рукопашу “Спас”, “Організація діяльності в українському рукопаші “Спас”, “Кінна підготовка. Основи виживання”, “Психофізичні і оздоровчі системи Спасу”.

Матеріал курсу ”Техніка і тактика українського рукопашу Спас” містить інформацію про особливості технічної і тактичної підготовки в українському рукопаші “Спас”, розкриває особливості виконання технічних елементів українського рукопашу “Спас”, їх раціональне тактичне використання, систему навчання техніці українського рукопашу “Спас”.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

1. Історико-теоретичні засади формування техніко-тактичної підготовки в українському рукопаші «Спас».

2. Основи техніки і тактики українського рукопашу «Спас».

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни “Техніка і тактика українського рукопашу “Спас” є забезпечення глибокої теоретичної і практичної підготовки студентів у знанні техніки і тактики історичної бойової спадщини українців, слов’ян і народів світу.

Програма дає студентам розширення світогляду спеціалістів, підвищує їх теоретичний рівень, формує практичні навички управління процесом занять з українського рукопашу “Спас”, стимулює самопізнання.

Програма дає студентам знання про психофізичні та оздоровчі системи і їхню важливість у житті людини. Навчальний матеріал курсу необхідно пов’язувати з історією України.

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни  ”Техніка і тактика українського рукопашу “Спас” є:

1.2.1.  Забезпечення підвищення рівня педагогічної компетентності студентів.

1.2.2.  Формування у студентів наукового уявлення про сутність та структуру техніки і тактики українського рукопашу “Спас”.

1.2.3.  Надання уявлень про техніко-тактичну підготовку в українському рукопаші “Спас”.

1.2.4.  Надання професійної характеристики організації за видами підготовки.

1.2.5.  Навчання основам самостійної діяльності студентів.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

-       історію походження технічних і тактичних елементів українських і слов’янських бойових мистецтв;

-       походження і сутність техніки і тактики українського бойового мистецтва Спас”;

-       систему формування, навчання і вдосконалення техніко-тактичних навиків і вмінь в українському рукопаші Спас”;

-       методичну основу формування техніко-тактичної підготовки у Спасі”;

-       методи дослідження і вивчення системного матеріалу з техніко-тактичної підготовки в бойових мистецтвах;

вміти:

-       розповісти історію походження технічних і тактичних елементів українських і слов’янських бойових мистецтв;

-       практично виконувати основні технічні елементи українського рукопашу Спас”;

-       теоретично класифікувати техніко-тактичні елементи бойового мистецтва Спас”;

-       теоретично і практично володіти методом доцільності використання техніко-тактичних елементів українського орукопашу Спас”;

-       використовувати методи дослідження і вивчення системного матеріалу з техніко-тактичної підготовки у бойових мистецтвах.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 108 годин, 3 кредиту ЄКТС.

 

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Історико-теоретичні засади формування техніко-тактичної підготовки в українському рукопаші «Спас».

Тема 1. Історичні корені техніко-тактичної підготовки у бойовому мистецтві «Спас»

Історичні джерела техніки і тактики національних бойових мистецтв. Сутність і базові параметри бойових мистецтв. Фактор природності у формуванні технічних і тактичних елементів у бойових мистецтвах. Основні принципи формування техніко-тактичних елементів у бойових мистецтвах, системність формування. Основні характеристики техніки і тактики словянських бойових мистецтв, козацьких систем ведення бою.

Тема 2. Теоретичні засади формування техніко-тактичної підготовки у бойових мистецтвах

Основні принципи формування системи техніко-тактичних навиків у бойових мистецтвах. Принцип доцільності. Принцип традиційності. Принцип запозичення і копіювання. Принцип творчості. Сутність поняття техніки і тактики у бойових мистецтвах. Зв'язок техніки і тактики у бойових мистецтвах. Системність і основні принципи і методи навчання техніки і тактики у бойових мистецтвах. Вікові особливості навчання техніки і тактики у бойових мистецтвах. Проблеми навчання техніки і тактики у бойових мистецтвах.

Тема 3. Загальна характеристика техніко-тактичного арсеналу українського рукопашу Спас

Стійки і переміщення. Удари руками. Удари ногами. Техніка боротьби. Захист: ухиляння, блокування, уходи, нирки. Кидкова техніка бойового мистецтва Спас, основні принципи. Больові і задушливі прийоми. Стрибкова техніка. Техніка бою в стійці. Техніка бою лежачи. Техніка бою проти одного супротивника. Техніка бою проти групи супротивників. Техніка бою проти озброєного супротивника і групи озброєних. Техніка бою зі зброєю. Техніка і тактика бою в різних природніх і неприродніх середовищах.

Тема 4. Стійки і переміщення в українському рукопаші Спас

Основна класифікація стійок і переміщень в українському рукопаші Спас. Основні і допоміжні стійки. Характеристика стійок і переміщень, основні принципи їх виконання. Методи навчання стійок і переміщень в українському рукопаші Спас. Раціональне тактичне використання стійок і переміщень в Спасі, їх місце в навчально-тренувальному процесі.

Змістовий модуль 2. Основи техніки і тактики українського рукопашу «Спас».

Тема 1. Техніка ударів в українському рукопаші Спас

Основна класифікація ударів в українському рукопаші Спас, походження термінів. Удари руками, їх характеристика. Ударна техніка ногами, основна характеристика. Основні і спеціальні удари в бойовому мистецтві Спас. Характеристика і принципи ударів в Спасі. Принцип вихлисту, вкляку, здвигу. Удари головою, тулубом. Раціональне поєднання ударів в серії, основні принципи. Методи навчання ударної техніки Спасу. Контрольні тести перевірки якості ударів в бойовому мистецтві Спас.

Тема 2. Техніка боротьби в українському рукопаші Спас

Основна класифікація елементів боротьби в українському рукопаші Спас. Техніка і тактика захисту в Спасі. Захвати і звільнення від захватів. Кидкова техніка, класифікація кидків, принципи виконання. Боротьба в стійці. Боротьба лежачи, шкварка. Больові і задушливі прийоми Спасу, їх класифікація і принципи виконання. Принцип важіля, принцип пари сил, принцип кола. Боротьба проти групи супротивників. Методи навчання боротьби в Спасі, види борівських змагань і ігор. Контроль техніки боротьби в українському рукопаші Спас.

Тема 3. Техніка і тактика ведення групового бою

Способи ведення бою проти неозброєної групи супротивника. Ведення бою проти зброї. Ведення бою проти групи озброєних супротивників. Техніка і тактика ведення мазкового бою. Методи навчання техніки і тактики ведення групового бою. Традиція кулачного бою «лава-на-лаву».

Тема 4. Техніка і тактика бою зі зброєю в українському рукопаші Спас

Техніка ведення рукопашу з історично-традиційною козацькою зброєю: ножем, шаблею, палицею, нагайкою, булавою, ціпом, косою, серпом, пікою. Техніка ведення бою двома озброєними руками. Техніка рукопашу з сучасними видами зброї: пістолет, автомат, рушниця. Техніка ведення рукопашу прикладними побутовими засобами, основні принципи. Спеціальні види зброї в “Спасі”: 7 видів зброї. Методи і основні принципи навчання техніки і тактики бою зі зброєю в українському рукопаші “Спас”.

Тема 5. Техніка і тактика ведення рукопашу в специфічних умовах

Техніка і тактика ведення рукопашу з використанням особливостей місцевості. Техніка і тактика рукопашу в лісі, в степу, в горах. Ведення рукопашу в водяному середовищі: річка, озеро, море. Ведення рукопашу вдень, вночі, ввечері, використання часового фактору. Ведення рукопашу в міському середовищі, у сільській місцевості, психологічний фактор, правове підґрунтя. наставник.

 

3. Рекомендована література

Основна

1.         Притула О.Л., Рижов К.А., Лукоянова К.В. Український рукопаш "Спас": Навчальна програма для дитячо-юнацьких спортивних шкіл. – Запоріжжя – Київ: дизайн-студія «Інтера», 2012. – 68 с.

2.         Притула О.Л., Рижов К.А., Поляков Г.М. Правила змагань з українського рукопашу "Спас". – Запоріжжя – Київ: дизайн-студія «Інтера», 2011. – 58 с.

3.        Притула О.Л. Авторська навчальна програма для дитячо-юнацьких спортивних шкіл з українського бойового мистецтва «Спас». – Запоріжжя, 1998. – 60 с.

4.        Величкович М., Мартинюк Л. Український рукопаш гопак: Навч. Посіб. – Л.: Ліга-Прес, 2003. – 152 с.

5.        Пилат В. Бойовий гопак. – Л.: Галицька Січ, 1994. – 288 с.

6.        Бережицький В.Г. Техніки бойового застосування давньоруського озброєння. – К.: Науково-дослідний центр гуманітарних проблем ЗСУ, 2000. – 229 с.

7.         Верховинець В.М. Теорія українського народного танцю. – 5-е вид. доп. – К.: Муз. Україна, 1990. – 150 с.

8.         Ерашов В.А. «Русская нунчаку», или казачья нагайка. Сер.: Учебный курс. Ростов-на-Дону: Феникс, 2000. – 128 с.

9.        Лукашев М.Н. И были схватки боевые…: Рассказы о неизвестных эпизодах из славного прошлого отечественного бокса, борьбы и кулачного боя. – М.: Физкультура и спорт, 1990. – 240 с.

10.     Приступа Є., Пилат В. Традиції української національної фізичної культури (частина 1). – Л.: Троян, 1991. – 104 с.

11.     Притула О. Українське бойове мистецтво «Спас». – Запоріжжя: Видавничий центр «Запорозький Спас», 2000. – 60 с.

12.     Бочелюк В.Й., Бочелюк В.В. Дозвіллєзнавство. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 208 с.

13.     Тарас А.Е. Боевая машина: Руководство по самозащите. – Минск: Харвест, 1998. – 592 с.

14.      Базлов Г.Н. Русский рукопашный бой Буза. – М.: 2006. – 80 с.

15.      Харлампиев А.А. Борьба самбо. – М.: Физкультура и спорт, 1964. – 388 с.

Додаткова

1.         Шилов Ю.А. СПАС : Коледа и Христос. Величайшая тайна истории. – Киев : Аратта», 2011. – 30 с.

2.         Цьось Анатолій Васильович. Розвиток фізичного виховання на території України з найдавніших часів до початку ХІХ ст. : дис... канд. наук з фіз. виховання і спорту: 24.00.02 / Харківська держ. академія фізичної культури. - Х., 2005.

3.         Тимчак Ярослав Володимирович. Військово-фізична підготовка в Україні (IX-XVIII ст.) : Дис... канд. наук з фіз. виховання і спорту: 24.00.02 / Львівський держ. ін-т фізичної культури. — Л., 1998. — 204л. — Бібліогр.: л. 193-204.

4.         Завацький В.І., Цьось А.В., Бичук О.І., Пономаренко Л.І. Козацькі забави: Навчальний посібник. – Луцьк: Надстир’я, 1994. – 112 с.

5.        Бокс: Учебник для ин-тов физ. Культуры / Под общ. ред. И.П.Дегтярева. – М.: Физкультура и спорт, 1979. – 287 с.

6.         Лавров В.В., Шапошников Ю.В. Истоки богатырства. Секреты атлетизма. – М.: Мол.гвардия, 1989. – 284 с.

7.         Притула О. Спас-бойове мистецтво запорізьких козаків // Шлях перемоги. -1993, 12 червня. - С.8.

8.         Косуха О. Вільний спосіб життя. - Ескада-Київ: На правах рукопису, 2005. - 192 с.

9.         Безклубий Л. З давніх звичаїв // Спас. Український звичай. - Запоріжжя, 2000. - С. 8.

 

Інформаційні ресурси

1.     Всеукраїнська федерація «Спас». URL: http://www.spas.zp.ua.

2.     Дикое поле: воинская культура и обычаи донских казаков. URL: http://dikoepole.com.

3.     Буза – обычай воинских родов. Официальный центральный сайт русской воинской традиции Буза.  URL: http://buza.su.

4.         Федерація боксу України. URL:  // www.fbu.net.ua .

5.     Федерація українського рукопашу гопак. URL: http://www.hopak.org.

6.     Міжнародна Федерація Бойового Гопака. URL:  http:// hopak.org.ua.

7.     Федерація рукопашного бою України. URL: http://www.frb.org.ua.

 

4. Форма підсумкового контролю успішності навчання – екзамен.

 

5. Засоби діагностики успішності навчаннямодульний контроль, результат опитування, тестування.

 

 

 

 

 


Кредити: 3
Семестр: 122