Метою викладання навчальної дисципліни «Вивчення стилістики в школі»  є ознайомлення студентів із засадами української стилістики: стилями мовлення, їхніми ознаками, функціями і сферою використання.

          Основні завдання вивчення дисципліни «Вивчення стилістики в школі»  такі: сформувати сталі вміння й навички аналізувати і конструювати тексти різних стилів, використовуючи в них багатство виражальних засобів рідної мови, характеризувати найтиповіші стилістичні мовленнєві недоліки, способи і засоби їх усунення,  що сприятиме піднесенню рівня стилістичної грамотності студентів.

Згідно з вимогами освітньої програми студенти  повинні досягти таких результатів навчання:  

знати: стилістичний потенціал української мови;

вміти: аналізувати тексти різних стилів, виявляти мовленнєві стилістичні відхилення і знаходити шляхи їх виправлення.

 

      Міждисциплінарні зв’язки.  Дисципліна «Вивчення стилістики в школі» тісно пов’язана з іншими розділами мовознавчої науки: морфологією, синтаксисом, орфоепією, орфографією, лексикологією, фразеологією, фонетикою, словотвором, семасіологією. Для аналізу залучаються кращі зразки красного письменства, приклади інших стилів, що висвітлюють основні віхи минулого і сучасного в історії України, а також відомості щодо загальнокультурної спадщини людства. Отже, це – українська і світова література, історія України, культурологія, релігієзнавство, етика й естетика.    

 


Кредити: 3
Семестр: 2