Метою викладання навчальної дисципліни «Природні засоби підвищення резистентності організму» є: підготувати спеціалістів, які володітимуть знаннями щодо реактивності й резистентності організму та їх значення в патології, природними методами та прийомами підвищення резистентності організму при збереженні чи підвищенні рівня життєдіяльності організму.

Курс складається з двох розділів «Загальні уявлення про резистентність організму», «Характеристика засобів підвищення резистентності організму». У першому розділі розглядаються основні положення про реактивність та резистентність, механізми забезпечення резистентності, її класифікацію, характеристика природної та специфічної резистентності, вплив зовнішніх та внутрішніх факторів на резистентність та реактивність, роль реактивності в патології. У другому розділі висвітлюються питання щодо класифікації та характеристики основних природних методів та засобів підвищення резистентності організму людини.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Природні засоби підвищення резистентності організму» є: підготувати спеціалістів здатних оцінити стан резистентності організму людини та обрати доцільний природний засіб для її корекції. Для цього необхідно:

  • надати студентам комплекс теоретичних знань для розуміння місця даної дисципліни в системі біологічних наук;

  • показати складність і комплексність наукового підходу до виявлення стану резистентності організму;

  • показати складність впливу зовнішніх та внутрішніх факторів на захисні властивості організму;

  • навчити студентів дбайливому відношенню до свого здоров'я та здоров'я оточуючих;

  • навчити за наявністю певних проявів оцінювати стан резистентності організму людини та обирати доцільний природний засіб для її корекції.


Кредити: 5
Семестр: 123