Завдання до теми 5

Тема: "Репортаж і звіт в інформаційній журналістиці"

Питання для теоретичного опрацювання:

1. Історія становлення жанру репортаж.

2. Поняття репортажу в сучасні
журналістиці. Основні вимоги до репортажу.
3. Види репортажів.
4. Звіт у системі інформаційних
жанрів журналістики
5. Жанрово-стильові
особливості журналістського звіту

6. Сучасні трансформації жанру

7. Різновиди журналістського звіту

 Практичні завдання:

1.   Виберіть якесь умовне місце події: торговий ряд на базарі, популярне місце зустрічей біля пам’ятника, жваве міське перехрестя тощо і опишіть його так, немовби на цьому місці відбулось щось, безпосереднім учасником чи очевидцем чого ви були.

2.      Уявіть, що імовірний герой вашого репортажу запросив вас на обід і почастував вашою улюбленою стравою. Ви знаєте, якою вона повинна бути і можете порівняти, що вам подали. Спробуйте описати цю страву і свої відчуття.

3.     Перегляньте приклад матеріалу, створеного у жанрі репортаж  (https://www.the-village.com.ua/village/city/city-report/286439-marsh-rivnosti-2019-yak-tse-bulo). Зверніть увагу, як у тексті застосований репортажний опис дійсності. Скажіть, чи цей матеріал інформаціного характеру? Якщо так, то чим він відрізняється від замітки? За допомогою яких засобів створено ефект присутності? Які відчуття передає цей матеріал (дотик, слух, нюх, запах)? Як це реалізується в тексті? (зачитайте ці уривки).

4. Прочитайте журналістський звіт «Наповнення бюджетів, детінізація економіки, електронні сервіси та надання якісних послуг: результати засідання колегії податкової служби Запорізької області». Визначте його жанрово-стильові особливості (виклад інформації, набір фактів, мова тощо). Чи є в тексті ознаки інших жанрів. Обгрунтуйте думку. Відредагуйте матеріал, полегшивши мову тексту.

5. У друкованих чи інтернет-ЗМІ знайдіть приклад журналістського звіту. Проаналізуйте його за зразком завдання №4.