Завдання до теми 3

Тема: "Стандарти новинної журналістики"

Питання для теоретичного опрацювання:

 1. Стандарти журналістики: навіщо і для кого?

2. Характеристики стандартів журналістики (точність, оперативність, достовірність, збалансованість, відокремлення фактів від коментарів, повнота).

3. Розбір кейсів

Практичні завдання:

1. Прочитайте новину  "На Херсонщині розпочато газову блокаду бюджетних установ, - голова облради"  Що стало відомо з новини? Що залишається невідомим? Чому? Якої інформації бракує в цій новині? Оцініть цей матеріал щодо збалансованості новини.

2. Робота у групах. Ознайомтесь із зразком збалансованого матеріалу. Дайте відповіді на такі питання: 

- У чому полягає новина?

- Хто є учасниками події?

- На які джерела посилається журналіст?

- На скільки вони дозволяють забезпечити збалансованість матеріалу?

3. Оцініть матеріали з позиції повноти інформації: «Сумські іменинники взяли шлюб за добу на горі», "Юна сумська художниця перемогла у всеукраїнському конкурсі". Чи є зауваження до цих повідомлень? Як їх виправити?

4. Проаналізуйте матеріал щодо достовірності й точності інформації. Які є зауваження? Що слід виправити?

5. Доберіть джерела інформації, скориставшись якими це повідомлення із соцмереж можна перетворити на якісну новину з дотриманням стандарту збалансованості. Вкажіть яку інформацію має надати кожне із запропонованих джерел. 

Скомпонуйте матеріал (у таблиці), аби не порушити стандарт балансу думок

Інформаційний привід:

Містяни вийдуть на марш, аби захистити улюблений фастфуд. Вони не погоджуються з бажанням мерії заборонити продаж шаурми в кіосках і планують вийти на марш протесту. «Раптом над містом нависла загроза, - пишуть організатори в соціальних мережах. – Злі сили прагнути закрити усі ятки, куди ти заходиш перекусити протягом важкого робочого дня! Чи готовий ти проміняти улюблений фалафель і айран на несмачну їжу зі супермаркета? Чи готовий ти витрачати свої час і гроші на походи по ресторанам і кав*ярням? Ми  - ні! Виходь разом із нами на «ШаурМарш», щоб захистити улюблений фастфуд. Чим більше нас буде, тим сильнішим буде захист нашої улюбленої їжі. Завернемо в лаваш противників! Приходь на марш із шаурмою, фалафелем чи своїм улюбленим бургером! Клич друзів! Разом веселіше! Маршрут маршу: від пам*ятника Дюку де Ришельє до мерії. Марш запланований на 20 серпня. 

Початок новини:

 

1 джерело:

Які питання я поставлю:

2 джерело:

Які питання я поставлю:

 

Інші джерела:

Які питання я поставлю: