Питання для опрацювання

Поняття виробничої одиниці. Критерії виділення виробничих одиниць у стратегічні одиниці бізнесу (СОБ). Поняття СОБ, бізнес-одиниці (Business Unit). Стратегічні господарські центри.

Центри відповідальності. Центри формування прибутків.

Поняття портфеля підприємства (корпоративного портфеля). Призначення і сутність портфельного аналізу. Теоретичні передумови та інструменти проведення портфельного аналізу.

Матриця Бостонської консалтингової групи (БКГ). Види стратегічних господарських підрозділів за матрицею БКГ. Умова збалансованості портфеля підприємства. Рекомендації матриці БКГ. Переваги та недоліки матриці БКГ.

Матриця Мак-Кінсі “екран бізнесу”. Класифікація виробничих одиниць і рекомендації матриці Мак-Кінсі. Переваги та недоліки матриці Мак-Кінсі, її особливості.

Матриця “балансу життєвого циклу” ADL/LC (Artur D.Little/ life Cycle), її особливості. Класифікація бізнес-одиниць за їх стратегічним положенням на ринку. Рекомендації, переваги, особливості застосування матриці ADL/LC.

Матриця І. Ансоффа для зростаючого ринку. Типи стратегій росту та розвитку залежно від типу ринку та продукту. Тримірна схема Абеля (Abel) як засіб визначення напряму розвитку бізнес-одиниць. Синергічний ефект як критерій визначення та вибору нового бізнесу.