Виконання лабораторної роботи №5

ТЕМА 5. АНЕМІЇ  

Мета: Розглянути етіологію, класифікацію, характеристику різних видів анемій та вміти їх диференціювати. Знати картину крові при цих видах патології крові.

Матеріали та обладнання: мікроскоп, мазки периферичної крові хворих на анемію, імерсійна олія.

Завдання 1. Вивчення мазка крові при залізодефіцитній анемії.

 Розглянути під мікроскопом при збільшенні 10×90 мазок периферичної крові хворого на залізодефіцитну анемію. Відзначити наявність гіпохромних еритроцитів; невеликий анізо- і пойкілоцитоз.

Замалювати у вигляді поля зору мікроскопа картину крові у хворих при залізодефіцитній анемії. Позначити цифрами на малюнку і записати під ним назву побачених клітин еритроцитарного ряду. Для малювання використовувати кольорові олівці.

 Завдання 2. Вивчення мазка крові при В12 - і фолієводефіцитній анемії.

 Під мікроскопом при збільшенні 10×90 розглянути мазок крові хворого на В12 - і фолієводефіцитну анемію. Звернути увагу на виражений анізоцитоз, пойкілоцитоз (круглі, грушоподібні, овальні еритроцити); анізохромію та гіперхромію, наявність мегалоцитів, еритроцитів з тільцями Жоллі, кільцями Кабо, базофільною пунктацією; а також одиничних мегалобластів і гігантських полісегментоядерних лейкоцитів.

Замалювати у вигляді поля зору мікроскопа картину крові у хворих при В12 - і фолієводефіцитній анемії. Позначити цифрами на малюнку і записати під ним назву побачених клітин еритроцитарного ряду. Для малювання використовувати кольорові олівці.

 Завдання 3. Вивчення мазка крові при апластичній анемії.

 Розглянути під мікроскопом при збільшенні 10×90 мазок периферичної крові хворого на апластичну анемію. Звернути увагу на тенденцію до панцитопенії, відсутність поліхроматофілії, базофільної зернистості і ретикулоцитів.

Замалювати у вигляді поля зору мікроскопа картину крові у хворих при апластичній анемії. Позначити цифрами на малюнку і записати під ним назву клітин еритроцитарного ряду. Для малювання використовувати кольорові олівці.

 Завдання 4. За даними підручників, атласу, таблиць та інших джерел заповнити таблицю.

 Таблиця  – Морфофункціональна характеристика деяких анемій

Охарактеризувати різні види анемій за морфофункціональними ознаками:

 I. За типом кровотворення:

- мегалобластичні:

- нормобластичні:

 II. За колірним показником:

- гіпохромні:

- гіперхромні:

- нормохромні:

 III. За розмірами клітин:

- мікроцитарні:

- макроцитарні:

- нормоцитарні:

 IV. За здатністю кісткового мозку до регенерації:

- гіпо- та арегенераторні:

- регенераторні і гіперрегенераторні:

 Завдання 5. Розв’язування  ситуаційних задач.