Лабораторна робота №10

Тема 10. Судинна система

Мета: Розглянути питання загальної характеристики серцево-судинної системи, вивчити будову серця, артеріальної, венозної та лімфатичної систем.

Завдання 1. Розгляньте будову серця і нарисуйте: а) схему його фронтального розтину;                   б) схему провідної системи серця.

 Завдання 2. Використовуючи анатомічні атласи та підручники, заповніть таблиці:

 Таблиця 1 Порівняльна характеристика артеріальних судин

Таблиця 2 Порівняльна характеристика артерій і вен м’язового типу

Завдання 3. Нарисуйте схему великого та малого кіл кровообігу, зробіть позначення.

 Завдання 4. Розв’яжіть задачі – моделі та дайте відповіді в письмовій формі.

 1. Основу органів кровотворення та імуногенезу складає ретикулярна тканина. Які ще морфологічні ознаки характерні для даних органів? Що характерно для них у функціональному відношенні?

2. Основу кісткового мозку складає ретикулярна тканина, вона вміщує велику кількість судин мікроциркуляторного русла та гемопоетичні острівці: формені елементи крові зрілі та на різних стадіях розвитку. Про який вид кісткового  мозку йде мова? Де він локалізується? Яке його функціональне значення?

3. Основу кісткового мозку складає перероджена ретикулярна тканина. У цитоплазмі ретикулярних клітин міститься велика кількість жирових включень. Про який різновид кісткового мозку йде мова? Де він локалізується у дорослої людини? Яке він має функціональне значення?

4. Сіткоподібний епітеліальний остов периферійних ділянок часточки вилочкової залози інфільтрований Т – лімфоцитами, внаслідок чого ця ділянка часточки виглядає темною. Про яку речовину вилочкової залози йде мова? Які клітини ще тут локалізуються? Яке їхнє значення?

5. Розгляньте рисунки в атласі та в підручнику. Що є загальним  у будові лімфоїдних фолікулів лімфатичного вузла та селезінки? Які є відмінності?