Завдання 3

1.Прослухайте подкаст "Сила історій. Марк Лівін про благодійність, сторітелінг і роботу зі ЗМІ". На основі цього матеріалу сформулюйте рекомендації для створення історій.

2. Виконайте вправи:

а) Спробуйте побавитись вдтінками кольорів, вжихнути в них життя, описати їхні метаморфози. Наприклад, як в'яне квітка орхідеї чи гілка бузку: як змінюються щодня їхні кольори разом із фактурами та запахом. Або візьміть улюблену картину і опишіть її кольорову палітру. Опишіть так, щоб можна бкло побачити просто перед очима цю картину, бузок, орхідею....

б) Створіть власну метафору. Отже, відкрийте і поставте перед собою парасольку. Це нічого, якщо вона поламана, вицвіла чи щойно з дощу (так цікавіше!). А тепер відмалюйте з неї метафору. На що вам схожа ця парасолька? Який у неї настрій? Чому в походженні слова «парасоля» є сонце (італ. sole), а не дощ? Ідіть далі. Який вигляд має у зливу розквітле парасолькове поле згори? Чи відчувають парасольки наперед опади всіма фібрами своїх спиць? Чи мають вони свою парасолькову мову? Отже, сконструюйте свою метафору, використовуючи образне мислення, такт, розум, смак і силу уяви на весь розмах вашої парасолі.

в) Напишіть історію, яка колись змусила вас сміятись. Яку ви переповідаєте друзям, бо вона в них теж викликає сміх. Спробуйте всіма можливими засобами передати ці кумедні моменти у вашій оповіді. Потім протестуйте записану історію на тих, хто її ще не чув. Якщо в місцях, де мало би бути смішно, авдиторія не сміється, попитайте, чому і що варто допрцювати. І навпаки, зверніть увагу на місця, де авдиторія сміється з вами незаплановано.

г)  Опишіть свого персонажа через елемент його одягу чи зовнішнього вигляду. Спробуйте розкрити через цю портретну деталь характер героя. Звісно, ви можете додати в текст його голос, описати якусь ситуацію, але хай ваш фокус тримається обраної деталі. Спробуйте відмалювати героя з реальності. Якщо маєте можливість, поговоріть з ним про цю деталь, порозпитуйте цікавинки. Зобразіть цей предмет так, ніби ви описуєте його незрячому. Ну, і вищий пілотаж — «прослизніть під його шкіру» і станьте ним.

д) Напишіть історію від імені несподіваного оповідача. Ним може бути якийсь предмет, тваринка, птаха, дощ, усе що завгодно, тільки не людина. Спробуйте витримати інтригу до самого кінця, а потім відкрийте всі карти. Головне — оживити вашого оповідача і подивитися на світ з його унікальної перспективи. Ви можете написати есей, новелу, оповідання чи навіть казку. Експериментуйте!