Практичне заняття 2


Заходи забезпечення провадження у справах про адміністративне правопорушення

Питання для обговорення

1. Заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення: загальна характеристика

2. Адміністративне затримання

3. Особистий огляд і огляд речей

4. Вилучення речей і документів. Тимчасове вилучення посвідчення водія. Тимчасове затримання транспортних засобів.

5. Відсторонення осіб від керування транспортними засобами, річковими і маломірними суднами та огляд на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

 

Завдання для підготовки

 

1.       Визначити випадки, коли можуть застосовуватись заходи забезпечення провадження в справах про адміністративні правопорушення

2.       Порівняти адміністративне затримання із затриманням у кримінально-процесуальному порядку, громадським затриманням.

3.       Проаналізувати порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання.

4.       Визначити підстави і процедуру проведення особистого огляду.

5.       З’ясувати процедуру вилучення речей і документів.

6.       Проаналізувати правила вилучення посвідчення водія, строки, порядок повернення.

7.       Встановити особливості тимчасового затримання транспортних засобів Національною поліцією та Інспекторами з паркування.

8.       Визначити порядок проведення огляду осіб на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

 

Письмові завдання

 

1. Скласти задачу щодо застосування заходів забезпечення провадження у справах про адміністративні правопорушення та запропонувати її вирішення