Завдання до Семінару №3

Вирішіть запропоновані задачі

1. Приватний нотаріус Громлюк прийняв громадянство Румунії і рік проживав у цій країні, але потім повернувся до України. Постановив питання про відновлення громадянства та поновлення свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю. 

Чи може Громлюк бути поновлений у громадянстві та чи може бути свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю відновленим?

2. Гр. Єрхан, яка працювала викладачем у ВНЗ хотіла займатися нотаріальною діяльністю, вона склала кваліфікаційний іспит, отримала свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю. Коли вона звернулась до управління юстиції за реєстрацією діяльності, то їй відмовили та роз'яснили, оскільки вона на постійній основі працює в ВНЗ, то вона не може паралельно працювати нотаріусом, оскільки її трудова книжка повинна зберігатися у управлінні, викладацькою діяльністю вона може займатися за сумісництвом із нотаріальною, тобто у вільний від роботи час, але не навпаки. 

Чи правомірні дії управління юстиції? Чи не є такі дії незаконними, оскільки обмежують доступ Єрхан до професії? Порадьте як діяти гр. Єрхан.

3. Громадянин Могилюк, який проживає в м. Жовква Львівської області, зателефонував до приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу з проханням посвідчити заповіт за межами робочого міcця приватного нотаріуса, а саме: з 

виїздом до нього додому. Оскільки він в даний час за станом здоров'я не може пересуватися.

Чи має право приватний нотаріус посвідчити заповіт?

4. До нотаріуса звернувся громадянин Мальти Джузеппе Аттард і просив посвідчити договір дарування на ім’я його дружини. Але, як помітив нотаріус, заявник досить погано володів українською мовою і не всі пояснення розумів.

Як має діяти нотаріус у цій ситуації?

Чи може нотаріус посвідчувати угоду мальтійською мовою, якщо він нею не володіє?Розгляньте випадок, коли нотаріус не володіє мальтійською мовою. Який порядок посвідчення таких угод?